TV2/News fokuserede tirsdag på mangel på arbejdskraft i hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

28 procent af turisterhvervene som hoteller, restauranter og rejsebureauer må begrænse aktiviteten på grund af mangel på medarbejdere. Problemet er størst hos restauranterne. Her melder hver tredje, at de har så store problemer med at skaffe medarbejdere, at de må byde færre gæster indenfor.

HORESTAs adm. direktør, Pia E. Voss, var inviteret i studiet, og hun ærgrede sig over situationen.

”Lige nu vækster vores erhverv rigtig meget, og vi må bare konstatere, at vi har svært ved at følge med denne vækst, når det handler om arbejdskraft”, sagde Pia E. Voss.

Hun påpegede, at udfordringen med mangel på arbejdskraft ikke alene rammer hotel-, restaurant- og turisterhvervet og dem, der gerne vil ud og spise eller bo på hotel. Manglen på arbejdskraft skader også dansk økonomi og velfærd, fordi erhvervet bidrager mindre til de offentlige kasser, end det potentielt kunne gøre.

Pia E. Voss sagde, at der ikke finde en quick fix-løsning på problemet. På den korte bane er det nødvendigt at kunne tiltrække mere arbejdskraft fra udlandet. Men generelt er der brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannede, påpegede hun.

”Mangel på faglærte er en generel og strukturel udfordring for erhvervslivet. Der er ganske enkelt for få unge, som vælger at tage en erhvervsuddannelse. Det er vigtigt, vi får talt det op og kaster lys på alle de karrieremuligheder, der er, når man tager en erhvervsuddannelse”, sagde Pia E. Voss.

Hun glædede sig over, at regeringen for nylig har fremlagt et forslag, som skal få flere unge i fritidsjob.

Log ind