Fødevarestyrelsen har nu afskaffet den ene af de fire smileyer, som i 20 år har optrådt på kontrolrapporterne.

Fra nytår vil den småsmilende smiley forsvinde. Tilbage er den smilende, den neutrale og den sure smiley.

Baggrunden for beslutningen er, at mange forbrugere har haft svært ved at vurdere, hvor godt eller skidt det stod til med fødevaresikkerheden, når de kikkede på kontrolrapporterne.

HORESTA har helt tiden kritiseret afskaffelsen af den ene af de fire smileyer.

”Vi mener, at der er tale om en skærpelse af fødevarekontrollen, som vil ramme mange virksomheder. Ved få og små overtrædelser af fødevarelovgivningen fik man tidligere en småsmilende smiley. Nu bliver den neutral, og det giver forbrugerne et noget mere negativt billede af, at der ikke er styr på fødevaresikkerheden,” siger HORESTAs fødevarechef, Tine Skriver.

Hun påpeger samtidig, at det nye Smiley-system nu ikke længere flugter med de fire typer af sanktioner, som virksomheden kan få ved et kontrolbesøg. 

Tine Skriver understreger, at afskaffelsen af den småsmileende smiley ikke får indvirkning på Fødevarekontrollens måde at sanktionere overtrædelser af fødevarelovgivningen på.

Elitesmileyen forsvinder

Samtidig med udfasningen af den småsmilende smiley afskaffes Elitesmileyen.

Denne beslutning bakker HORESTA til gengæld op om. Det skyldes blandt andet, at fødevarekontrollen fremover vil aflægge flere besøg på virksomheder, der har et særligt kontrolbehov, og færre på virksomheder, der har evnen og viljen til at overholde reglerne.

”Vi er meget tilfredse med, at virksomheder med styr på reglerne får færre besøg. Men konsekvensen kan være, at hvis de blot har fået en enkelt anmærkning – og dermed mistet deres elitesmiley – kan der gå meget lang tid, før de kan få den igen. Det giver et skævvredet billede over for forbrugerne”, siger Tine Skriver.

De godt 25.000 virksomheder, som i dag har en elitesmiley, skal ikke fjerne den fra den seneste kontrolrapport. Men markedsfører man sig med den særlige elitesmiley på nettet eller på et klistermærke ved indgangsdøren, skal man senest 31. marts tage elitesmilet ned.

20240606 DSC00509
Fødevarechef
Tine Skriver

Fødevarestyrelsen har fokus på madboder og madvogne

Festivalsæsonen er skudt i gang og Fødevarestyrelsen har indledt en række stikprøvekontroller forud for sommerens festivaler og markeder, hvor fokusset særligt er på madboder, food trucks og gadekøkkener.

Log ind