I HORESTA arbejder vi aktivt på at styrke arbejdsmiljøet i branchen.
Vi har blandt andet udviklet en lang række værktøjer, som ledere i branchen kan gøre brug af i arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet.
I vores juridiske callcenter kan vores medlemmer derudover få 1:1-rådgivning i håndtering af arbejdsmiljøsager.
Herunder finder du en oversigt over nogle af de vigtigste værktøjer, som vi stiller til rådighed for branchen.

 

 

VÆRKTØJER

Materiale: Nej til seksuel chikane

HORESTA har udviklet en mærkat, der sender et klart signal til både medarbejdere og gæster om, at virksomheden siger nej til krænkende adfærd og seksuel chikane. Mærkanten kan fås både til ophængning i vinduer og døre (15x15 cm) samt som bordrytter. Medlemmer kan bestille begge dele i vores shop.

Template til personalepolitik

Vi anbefaler vores medlemmer at have en klar personalepolitik for krænkende handlinger, mobning og seksuel chikane. Skulle I have behov for tilpasning eller udbygning af jeres materiale, er der mulighed for at lade sig inspirere af det udkast, som vi har udarbejdet. Du finder det i den blå boks til højre på siden. Samme sted finder du udkast til tekst, der kan bruges i personalehåndbogen.

Synligt materiale til arbejdspladser

HORESTA har i samarbejde med 3F lavet en plakat, som vi opfordrer alle til at printe ud og hænge op i kantinen eller lignende steder, hvor medarbejderne ser den. Du kan se plakaten herunder og downloade den i pdf A3 i den blå boks her på siden. Forhåbentlig kan plakaten være med til at sætte fokus på emnet og skabe opmærksomhed om, at alle på arbejdspladsen skal medvirke til at hindre chikane af enhver art.

Undervisningsmateriale til elever

I samarbejde med 3F har vi sikret, at temaet indgår i undervisningsmaterialet for arbejdsmiljø på vores erhvervsfaglige uddannelser. Det giver eleverne viden om, hvad seksuel chikane indebærer, og at det under ingen omstændigheder skal tolereres.

SAFE TO WORK-undervisning af ledere

I turisme- og oplevelseserhvervet værner vi om et trygt og sikkert arbejdsmiljø, som er til gavn for både medarbejdere og gæsterne. Derfor har HORESTA i samarbejde med BrancheFællesskaberne for Arbejdsmiljø (BFA) udviklet ”SAFE TO WORK”, hvor branchens virksomheder og medarbejdere gratis kan blive undervist og klædt på i gældende regler og retningslinjer inden for psykisk arbejdsmiljø, ergonomisk- og kemisk arbejdsmiljø. Seksuel chikane indgår i dette undervisningsforløb.

Læs mere og tilmeld jeres virksomhed her.

Gode råd til forebyggelse

Der er også mulighed for, at lade sig inspirere til dialog i virksomheden via vores Branchefællesskab; Service – Turisme branchefælleskabet for arbejdsmiljø, hvor der både findes ”10 gode råd” og videoer, som kan danne grundlag for dialogen. Du finder materialet her.

Beskæftigelsesministeriet har ligeledes udarbejdet ”10 gode råd til forebyggelse", som I også kan lade jer inspirere af. Du finder rådene i download-boksen her på siden.

Undersøgelse og videomateriale fra arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet har i februar 2022 udgivet en ny rapport, som sætter fokus på bl.a. det psykiske arbejdsmiljø i hotel- og restauranterhvervet herunder krænkende handlinger og seksuel chikane.

Rapporten viser, at 5,8 procent af medarbejderne på ”Restauranter og barer” har oplevet seksuel chikane. For ”Hotel og camping” er andelen 3,9 procent.

Læs mere om rapporten og se videomateriale fra Arbejdstilsynet på siden her.

Yderligere materiale

Af yderligere materiale kan der henvises til det af BFA service og turisme udarbejdede, som kan findes på nedenstående link. Her er der blandt andet en folder, som kan downloades og 4 små film, der kan bruges som afsæt for behandling af emnet, fx personalemøder. Filmene eksemplificerer situationer, der kan opstå i en arbejdsrelateret situation. Endvidere ligger der ”10 gode råd”, som også kan danne grundlag for forebyggelse af seksuel chikane på arbejdspladsen.

Klik her for BFAs 10 gode råd

HORESTA har været med til at udarbejde en såkaldt comic book, der er en tegneserie med tre veje og som handler om god ledelse og arbejdsmiljø

Klik her for at se Comic book'en

 

Vivi Nedergaard Lambert
Arbejdsmiljøchef
Vivi Nedergaard Lambert

Log ind
og få mere

Er du medlem kan du logge ind og downloade blandt andet eksempler på tekst til personalehåndbogen i boksen herunder. 

Er du ikke medlem, men har lyst til at få mere at vide om et medlemskab, kan du ringe til vores medlemschef, Nadeem Wasi, på tlf. 30 48 22 68 eller læse om vores medlemsfordele her.

Downloads

BRANCHENYHEDER

Dette indhold er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Callcenter
juridisk rådgivning

HORESTAs callcenter er åbent
Mandag - fredag kl. 08.30 - 16.00

Tlf.: +45 35 24 80 40

Mail: callcenter@horesta.dk