I går – den 18. marts – var det præcist fem år siden, at hotel- og restauranterhverv blev lukket ned som følge af den store corona-nedlukning. Det skulle vise sig at markere starten på en chokbølge for hotel- og restaurationsbranchen, der blev ramt af tvangslukninger, restriktioner og et brat fald i omsætning.
Fem år senere står branchen et andet sted – med stærk vækst, men også med nye udfordringer.
Større branche - flere gæster, flere job
Til trods for de hårde år er branchen i dag markant større end før pandemien. Hotellernes samlede omsætning er steget fra 17,9 mia. kr. i 2019 til 22,9 mia. kr. i 2024 – en vækst på 27,8 pct. Restauranterne har oplevet en lignende udvikling med en omsætningsstigning fra 47,6 mia. kr. til 62,5 mia. kr. – en vækst på 31,2 pct.
"Udviklingen viser en imponerende modstandsdygtighed på tværs af branchen. Trods historisk svære betingelser, som kom pludselig og voldsomt, har branchen bredt set gjort et stærkt comeback. Både danskere og udenlandske turister har fundet tilbage til hotellerne og restauranterne, og skulle man fortsat være i tvivl, har effekterne af corona sluppet taget fuldstændigt på vores branche," siger Jeppe Møller-Herskind, konstitueret adm. direktør i HORESTA.
Også beskæftigelsen er steget. I dag er 138.991 personer ansat i hotel- og restaurationsbranchen. Det er 10,1 pct. flere end i 2019. Samtidig er kapaciteten på hotellerne blevet udvidet, og der er nu 122.755 hotelværelser i Danmark, hvilket svarer til en vækst på 19,5 pct. siden 2019.
Flere konkurser vidner om udfordringer
Trods de positive tendenser har branchen ikke været fritaget for udfordringer.
Antallet af konkurser er steget. Blandt hotellerne er tallet gået fra 11 konkurser i 2019 til 15 i 2024. I restaurationsbranchen er antallet af konkurser steget med 21 pct. fra 252 til 305.
"Der er ingen tvivl om, at stigende omkostninger til energi, råvarer og arbejdskraft presser stadig flere virksomheder i både hotel- og restaurationserhvervet. Det er en af de store udfordringer, som branchen står over for i 2025, selv om vi samlet set ser en stærk udvikling," siger Jeppe Møller-Herskind.
Fortsat behov for stærke rammevilkår
For HORESTA er konklusionen klar:
Hotel- og restaurationsbranchen har bevist sin styrke og evne til at tilpasse sig, men det kræver de rette rammevilkår for at fastholde en udvikling, der totalt set stadig trækker i en positiv retning.
"Vi skal sikre, at Danmark fortsat er et attraktivt land for turister, og at vores virksomheder har de bedste vilkår for at drive forretning. Det gælder både i forhold til afgifter, arbejdskraft og investeringer i branchen," forklarer Jeppe Møller-Herskind.
Mangel på arbejdskraft og udlån
Særligt på to fronter er der ifølge Jeppe Møller-Herskind behov for ændringer. Det gælder især bankernes manglende vilje til udlån og den fortsatte mangel på arbejdskraft i både hotel- og restaurationsbranchen.
Sammenligner man indekstal for bankernes udlån til hoteller og restauranter med erhvervslivet i øvrigt ses en tankevækkende tendens.
Udlån til restauranterne lå nogenlunde stabilt og fulgtes nogenlunde ad med udlån til hele erhvervslivet fra 2015 til 2019. Aktuelt ligger udlånet mod hele erhvervslivet på indeks 123, mens udlån mod hoteller og restauranter ligger på indeks 75. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som HORESTA har analyseret.
Dette kan undre, når nylige tal fra Skatteministeriet viser, at 94 pct. af corona-lånene i dag er betalt tilbage. I alt benyttede 50.000 virksomheder sig af muligheden for at optage coronalån - herunder godt 4.000 restauranter.
I forhold til manglen på arbejdskraft er billedet stadig det, at den fortsatte rekrutteringsmangel i hotel og restaurationsbranchen lægger låg på branchens potentielle vækst.
"Fem år efter corona står branchen stærkere end nogensinde, men vi står også over for nye udfordringer, som kræver handling og de rette rammevilkår for at sikre en fortsat positiv udvikling," afslutter Jeppe Møller-Herskind.