Turisterne er glade for at besøge Danmark. Vi har gode fly- og togforbindelser, vi er en tryg destination, og vores produkt er godt. Omvendt er vi et af de dyreste lande i Nordeuropa at besøge, og det skyldes i høj grad, at vi har et højt skatte- og afgiftstryk samt et højt lønniveau.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i den nye statusanalyse, som regeringens Nationale Turismeforum netop har offentliggjort.

HORESTAs mener, at tallene i analysen taler et klart og entydigt sprog: Stop al snak om indførelse af en turismeskat i Danmark.

Flere kommuner – særligt København – har drøftet muligheden for at indføre en sådan skat, og så sent som onsdag i denne uge havde SF et forslag til behandling i Folketingssalen om at give kommunerne lov til at indføre lokale turismeskatter.

”Det giver simpelthen ingen mening at straffe vores turister yderligere for at besøge Danmark. I forvejen bruger vi millioner af kroner på at trække dem hertil. Dansk turisme er konkurrenceudsat, og hvis vi hæver skatterne yderligere, vil det kun få som effekt, at turisterne vælger at rejse andre steder hen. Dermed skader man turisterhvervet uden at øge indtægterne til de offentlige kasser. Det er et skud i foden, som fortalerne for turismeskat helt ignorerer”, siger HORESTAs konstituerede adm. direktør, Jeppe Møller-Herskind.

Ifølge regeringens statusanalyse bidrog turisterne i 2022 med 52,6 milliarder kroner til de offentlige kasser.

”Forslaget om en turismeskat bygger på en fejlagtig idé om, at turisterne belaster kommunerne økonomisk. Men turismen skaber arbejdspladser i hele Danmark og bidrager allerede betragteligt til velfærden. Der er ganske enkelt ikke behov for endnu en skat, som kun vil gøre det dyrere at være turist i Danmark,” tilføjer Jeppe Møller-Herskind.

Flere fortalere for en turismeskat ser den også som et redskab mod overturisme. Men HORESTA afviser, at Danmark er i nærheden af at have for mange turister, og det bekræfter analyse fra Det Nationale Turismeforum. I langt de fleste dele af landet mener ¾ af danskerne, at turismen har flere positive end negative konsekvenser for lokalsamfundet.

Glæde over nye overnatningstal

Mens de store erhvervs- og brancheorganisationer overordnet set er godt tilfredse med de nye overnatningstal fra sidste år, er der dog flere indsatser, som man bør fokusere på, lyder det.

Log ind