Når forårets helligdage nærmer sig, bliver vagtplanlægning et vigtigt fokusområde for mange virksomheder i hotel-, restaurant- og turisterhvervet. Reglerne for arbejde på helligdage varierer alt efter medarbejdernes ansættelsesvilkår, og det kan have betydning for både løn og fridage.
Læs med i denne artikel, hvor vi gennemgår de vigtigste regler, så du får et klart overblik over, hvordan du bedst planlægger bemandingen hen over helligdagene.
For medarbejdere under Hovedoverenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F
Under hovedoverenskomsten er følgende dage helligdage i henhold til alle nationale helligdage (uanset om de falder på en søndag):
- 1. og 2. juledag
- nytårsdag
- skærtorsdag
- langfredag
- påskedag
- 2. påskedag
- Kr. himmelfartsdag
- pinsedag
- 2. pinsedag
Betaling
Hvis medarbejdere omfattet af hovedoverenskomsten arbejder på helligdage, er de berettiget til at modtage helligdagstillæg. Størrelsen af helligdagstillægget afhænger af hvilken faggruppe medarbejderen tilhører:
- For receptionister og medhjælpere ydes et tillæg på 100 pct.
- For gastronomer, tjenere og servicemedarbejdere ydes et tillæg på 150 pct. (vær opmærksom på den særlig ordning for gastronomer i det tidligere Københavns Amt).
Tillægget kan enten udbetales eller afspadseres. Hvis medarbejderen ikke er på arbejde på den pågældende helligdag, er medarbejderen ikke berettiget til at modtage helligdagstillæg.
- For provisionslønnede tjenere forhøjes garantitimelønnen med kr. 40,15 pr. påbegyndte time for arbejdstid begyndt mellem kl. 06.00 til 02.00 og til arbejdstidsophør (pr. 1. marts 2024).
Ferielukket
”Hvis virksomheden holder lukket på nogle af ovennævnte helligdage, kan det være en fordel for virksomheden at vagtplanere medarbejderne hen over lukkeperioden. Det er nemlig muligt at placere de to ugentlige overenskomstmæssige fridage på helligdagene, medmindre medarbejderne arbejder efter en fast rullende vagtplan,” forklarer Tobias Jensen, jurist med speciale i arbejds- og ansættelsesret hos HORESTA.
Feriedage kan ikke afholdes på helligdage eller overenskomstmæssigt eller sædvanemæssigt fastsatte fridage.
Ferieloven fastsætter endvidere, at ferien skal holdes på samme måde, som arbejdet tidsmæssigt er tilrettelagt. Dette gælder, uanset om medarbejderen er ansat på overenskomst eller f.eks. er ansat som funktionær uden overenskomst. Det kan imidlertid aftales med medarbejderen, at denne afholder feriefridage på helligdage.
Feriefridage kan efter hovedoverenskomsten ikke holdes på overenskomstmæssige fridage, men kan godt holdes på helligdage, hvis medarbejderen og virksomheden er enige om det.
Hvis der ikke er vagtplaneret i den periode, hvor virksomheden holder ferielukket, vil de helligdage, der er i lukkeperioden fragå, inden man optæller faktisk afholdte feriedage.
Grundlovsdag
Medarbejderne har ikke krav på helligdagstillæg eller ret til at holde fri med løn Grundlovsdag, som er 5. juni. Hvis medarbejderen ønsker at holde fri på Grundlovsdag må vedkommende bruge en feriedag eller en feriefridag.
Overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og HK/Privat
Der ydes ikke tillæg for arbejde på søgnehelligdage.
Søgnehelligdage
Søgnehelligdage er helligdage, der falder på en hverdag. Følgende dage kan derfor være søgnehelligdage: 1. og 2. juledag, nytårsdag, skærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, kr. himmelfartsdag og 2. pinsedag.
Ferielukket
Hvis virksomheden er lukket på en søgnehelligdag, reduceres arbejdstiden med det antal timer, medarbejderen skulle have arbejdet denne dag.
Hvis medarbejderens fridag falder på en søgnehelligdag, hvor virksomheden holder lukket, ydes medarbejderen fridagen på et andet tidspunkt. Frihed, der ikke udnyttes på grund af sygdom eller ferie, berettiger ikke til frihed på et andet tidspunkt.
Grundlovsdag
Grundlovsdag er en hel fridag. Hvis virksomheden holder åbent på Grundlovsdag og medarbejderen skal på arbejde, ydes medarbejderen en fridag på et andet tidspunkt.
1. bededag
1. maj er ikke en helligdag i nogen af HORESTA Arbejdsgivers overenskomster, så der har medarbejderne ikke ret til betalt frihed, medmindre der er indgået en individuel aftale med virksomheden om det.
Store bededag
Store bededag blev afskaffet som helligdag fra den 1. januar 2024.
Medarbejdere uden overenskomst
Ferie kan som udgangspunkt ikke holdes på det ugentlige fridøgn og søgnehelligdage. For medarbejdere, der normalt arbejder på søgnehelligdag, fordi virksomheden har åbent, er der dog mulighed for at placere ferie på disse dage.
”Hvorvidt det er normalt, at en medarbejder arbejder på søgnehelligdage, er en konkret og individuel vurdering. Det er derfor ikke nok, at medarbejderen i ny næ arbejder på disse dage. Arbejde på søgnehelligdage bør reguleres i medarbejderens ansættelseskontrakt, herunder eventuelle tillæg eller særlige vilkår for aflønning,” forklarer Tobias Jensen.
Bemærk venligst, at ovennævnte ikke er og ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Virksomheder som er medlem af HORESTA, kan kontakte HORESTA for yderligere rådgivning på tlf. 35 24 80 40.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
To kommuner i top-10: VisitNordsjælland gør status over rekordår
20-02-2025
-
Ny chef for Destination Bornholm
20-02-2025
-
Madværkstedet København sætter fokus på faglig inspiration
20-02-2025
-
Gymnasiereform skal bane vej for flere faglærte i restaurationsbranchen
20-02-2025
-
Finsk kapitalforvalter opkøber fire danske hoteller
20-02-2025
-
Flere Airbnb-overnatninger kræver handling
20-02-2025
-
Vestkysten satser på helårsåbent – og det virker
20-02-2025
-
Hotel lancerer unikt motionsophold for ældre
20-02-2025