Når Danmark i år er vært for de nordiske mesterskaber for kokke- og tjenerelever den 24.-25. april, bliver det med Silkeborg som kulisse. Selve de nordiske mesterskaber 2025 finder sted på College360, mens gallamiddagen afholdes på Gl. Skovriddergaard Hotel.

Til de nordiske mesterskaber 2025 skal lovende elever fra Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island i ilden i to dage, hvor de kæmper om at levere de mest kreative og professionelle præstationer inden for gastronomi og service.

Mesterskabet er blevet afholdt siden 1981 og arrangeres i et samarbejde mellem de nordiske hotel- og restaurantorganisationer: HORESTA (Danmark), IDAN (Island), MaRa (Finland), NHO Reiseliv (Norge) og Visita (Sverige). Landene skiftes til at være vært, og i år er det altså Danmark, der slår dørene op.

Bæredygtighedstema i 2025
Som vært glæder Danmark sig til at tage imod de øvrige nordiske lande og vise, hvad vi kan på både kokke- og tjenersiden.

”Det her er en vigtig platform for at vise, hvad vores fag kan, og hvad det kræver at levere service og gastronomi i verdensklasse. Vi glæder os til at byde vores nordiske kolleger velkommen til Silkeborg,” siger Pia Svane, chef for uddannelse og konkurrencer i HORESTA.

Årets tema er bæredygtighed, og både kokke- og tjenereleverne stilles over for opgaver, der kræver overblik, præcision og innovation.

Kokkeeleverne skal bl.a. tilberede en moderne version af Chicken Danoise og arbejde med en 'mystery basket' på andendagen, hvor de skal lave en fire-retters menu til 12 personer. Tjenerne skal blandt andet imponere med mixologi, vinpræsentation, borddækning, flambering og osteservering for særligt indbudte gæster.

”Konkurrencen er med til at synliggøre det høje faglige niveau, vi har blandt vores elever – og den store indsats, der bliver lagt i uddannelserne. Det er inspirerende at opleve den præcision og professionalisme, deltagerne møder op med. Det lover godt for branchens fremtidige talenter,” siger Pia Svane.

Nordisk fællesskab og stærke faglige profiler
Sidste år, da mesterskabet blev afholdt i Helsinki, sikrede Danmark sig flotte resultater. De danske tjenerelever vandt guld, mens kokkeeleverne hentede en sølvmedalje med hjem. Det vidner om et højt niveau i både køkken og restaurant og giver ekstra spænding forud for årets mesterskab på hjemmebane.

Igen i år stiller hvert deltagerland med to kokkeelever og to tjenerelever samt teamledere, der også fungerer som dommere.

Se deltagerne til Nordiske Mesterskaber 2025 her

Fra Danmark deltager vinderne af Årets Kokkeelev 2025, Oliver Løve fra Alchemist og Tobias Gorm Rasmussen fra B-Spis, samt vinderne af Årets Tjenerelev 2025, Denice Gjerdrum fra Schackenborg Slotskro og Amanda Bodholdt fra Tyrstrupkro.

Derudover er der udpeget danske overdommere: Tommy Jespersen for kokkene og Christian Neve for tjenerne.

”Vi er stolte af at kunne samle det nordiske fællesskab om en konkurrence, der både skaber netværk og løfter branchen. Det bliver to dage fyldt med faglighed, fællesskab og kunst fra både kokke og tjenere,” afslutter Pia Svane.

Log ind