Den 1. april 2025 udsendte AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) årets forskudsopgørelse, og den 2. maj følger årsopgørelsen.

Forskudsopgørelsen viser, hvor mange elever og lærlinge virksomheden forventes at ansætte i løbet af året, mens årsopgørelsen viser, om virksomheden sidste år har opfyldt sit måltal og dermed står til udbetaling – eller skal betale et merbidrag.

”Vi anbefaler, at virksomhederne nøje sammenligner forskuds- og årsopgørelsen. Det giver et klart billede af, om man ligger foran eller bagud i forhold til målene – og om der skal sættes ind med ekstra rekruttering,” siger Pia Svane, chef for uddannelse og konkurrencer hos HORESTA.

Sådan fungerer ordningen
Læreplads-AUB er obligatorisk for alle virksomheder, der året før har indberettet ATP-bidrag for mere end én fuldtidsansat erhvervsuddannet medarbejder.

Opgørelsen kan ændre sig, hvis AUB modtager nye oplysninger om virksomhedens ansatte eller elever – i så fald bliver resultatet genberegnet, og en ny årsopgørelse udsendt.

Fritagelse for merbidrag
Hvis I står i en situation, hvor I har for få elever, skal I sørge for at opslå jeres lærepladser på Lærepladsen i minimum 90 dage.

Opslå lærepladser her

Lykkes det ikke i den periode at finde en elev, kan I fritages for at betale merbidrag. Derfor er det vigtigt, at I bruger Lærepladsen.dk, hvis I uddanner elever.

Det er ikke muligt at så fritagelse på grund af manglende godkendelse til uddannelse af elever.

”Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag kan virke teknisk, men den har betydning for langt de fleste virksomheder i Danmark og derfor opfordre vi også til, at man løbende har et overblik over sit måltal og husker at slå sine lærepladser op på Lærepladsen.dk” understreger Pia Svane.

Har du spørgsmål til din opgørelse?
Du er velkommen til at kontakte HORESTAs uddannelseschef, Pia Svane, eller chefkonsulent Helena Kajinic.

Helena K.
Chefkonsulent
Helena Kajinic

Pia
Chef for uddannelse og konkurrencer
Pia Svane

HORESTA med i nyt forum for kriseberedskab

Regeringen har nedsat et forum med store virksomheder, der skal bidrage til samfundets kriseberedskab. Målet er øget samarbejde på tværs af sektorer i tilfælde af kriser. HORESTA er med.

Log ind