De nye regler kommer efter overenskomstforhandlingerne i foråret 2023, hvor man indarbejdede anbefalinger fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Efter NFA’s anbefalinger må gravide ikke have mere end én nattevagt om ugen, og hvis arbejdsgiveren ikke kan tilrettelægge arbejdstiden på andre måder for den gravide, skal den gravide have fri med løn.

Indførelsen af reglerne om gravides natarbejde i overenskomsterne afhang af to ting:

  1. At Arbejdstilsynet fulgte NFA's anbefalinger og indarbejdede dem i fx Bekendtgørelse om arbejdets udførelse § 8, jf. bilag 2, så reglerne om gravides natarbejde gælder for alle arbejdsgivere – ikke kun dem med overenskomster.
  2. At natarbejde ud over én nattevagt om ugen blev dækket af Barselslovens § 6, stk. 2, nr. 2, og at arbejdsgiverne derfor kunne få refusion

Disse betingelser er nu opfyldt, og den 1. oktober 2024 trådte ændringen af bekendtgørelse om arbejdets udførelse i kraft. Bekendtgørelsen har herefter følgende ordlyd:

”§ 8, stk. 7. Arbejdsgiveren skal, uanset stk. 5, hurtigst muligt og senest 14 dage efter, at denne er underrettet om eller på anden måde blevet bekendt med, at en ansat er gravid, sikre, at arbejdet tilrettelægges således, at den gravide ansatte højst udfører natarbejde én gang om ugen.”.

 Ændringen af gravides natarbejde, ud over én nattevagt om ugen, er nu også omfattet af Barselsloven og arbejdsgiver vil derfor have adgang til refusion, hvis det ikke er muligt at finde alternative arbejdstider til den gravide. Den gravide skal i så fald have løn.

Det betyder, at reglerne om gravides natarbejde i overenskomsterne nu kan træde i kraft.

For overenskomstdækket virksomheder gælder, at når virksomheden er blevet bekendt med, at en medarbejder er gravid, skal virksomheden hurtigst muligt og senest 2 uger efter - til en uges udgang - omlægge den gravides arbejdstid eller overføre den gravide til andre arbejdsopgaver, så pågældende højst arbejder en nattevagt om ugen.

Hvis det ikke er muligt for arbejdsgiveren at omlægge arbejdstiden, så den gravide højst arbejder 1 nattevagt om ugen, eller overføre den gravide til andre arbejdsopgaver, har den gravide ret til fravær for de øvrige nattevagter ud over 1 om ugen med betaling som ved graviditetsorlov. Der er alene tale om en betalingsregel, som gælder uanset medarbejderens anciennitet og uanset antallet af uger, medarbejderen har fravær for øvrige nattevagter ud over 1 om ugen.

I har således mulighed for at få refusion i de tilfælde, hvor I ikke har mulighed for at tilbyde alternative arbejdstider til den gravide.

Det samme gælder for alle de virksomhedsoverenskomster, der også indeholder en bestemmelse om gravides natarbejde.

Hvis I har nogen spørgsmål i den forbindelse, er I velkommen til at kontakte vores juridiske callcenter på 35 24 80 40.

Overenskomstkursus, Jylland

Kurset er et endagskursus kl. 9:00 - 16:00

HORESTA inviterer til overenskomstkursus i HORESTAs hovedoverenskomst med 3F. Her gennemgår vi overenskomstens regler med særlig fokus på de ændringer, der er gennemført ved overenskomstfornyelsen i 2025.

Overenskomstkursus, København

Kurset er et endagskursus kl. 9:00 - 16:00

HORESTA inviterer til overenskomstkursus i HORESTAs hovedoverenskomst med 3F. Her gennemgår vi overenskomstens regler med særlig fokus på de ændringer, der er gennemført ved overenskomstfornyelsen i 2025.

Log ind