Regeringens nye plan for ungdomsuddannelserne kan blive afgørende for hotel- og restauranterhvervets jagt på mere faglært arbejdskraft.
Det mener HORESTA, der glæder sig over grundtanken bag planen.
”Skiftende regeringer har uden held arbejdet på at få flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne. Vi tror på, at forslaget om at oprette en erhvervsrettet gymnasieuddannelse kan bidrage til at få flere unge ind på den rette hylde fra start”, siger HORESTAs uddannelseschef, Pia Svane.
Hotel- og restauranterhvervet oplever, at mange unge i dag vælger de erhvervsfaglige uddannelser fra, fordi kammeraterne søger ind på den klassiske gymnasieuddannelse, Stx. Ved at oprette en erhvervsrettet gymnasieuddannelse vil flere unge kunne kombinere det sociale fællesskab med en uddannelse, der bedre passer til deres interesser og fremtidsplaner, mener HORESTA.
Alt for langt tilløb
I dag er hotel- og restauranterhvervet et af de erhverv med størst mangel på arbejdskraft. Særligt faglærte kokke og tjenere. Når erhvervet slår ledige stillinger op, lykkes det kun i hvert andet tilfælde at finde en medarbejder med de efterspurgte kvalifikationer. Det betyder, at erhvervet går glip af omsætning, fordi hoteller og restauranter må sige nej til bookinger, er nødt til at indskrænke åbningstider m.v.
Af samme årsag er HORESTA bekymret for regeringens tidsplan for oprettelsen af den nye uddannelse.
”Ifølge planen skal den først være klar i 2030, og det er alt for langt ude i fremtiden. Vi anerkender, at man ikke kan gennemføre så store ændringer fra den ene dag til den anden. Men det holder ikke, at regeringens modige kursskifte først har effekt om ti år eller mere. Vores frygt er, at der ikke sættes ind med andre greb til at styrke erhvervsuddannelserne inden da”, siger Pia Svane.
Hun forudser, at vi skal helt frem til 2036, før de første elever med en erhvervsgymnasial uddannelse og en erhvervsfaglig overbygning vil være klar til at søge ind i erhvervet.
En af de stærkeste jobskabere
HORESTAs uddannelseschef er også kritisk over for, at regeringen ikke prioriterer fødevare- og oplevelsesområdet på den nye ungdomsuddannelse, kaldet Epx. Regeringen planlægger, at uddannelsen skal have tre spor ”Velfærd og sikkerhed”, ”Håndværk og teknik” samt ”Handel og teknik”.
”Skal Danmark fastholde sin førerposition indenfor gastronomi og turisme, så skal vi også tydeligt vise disse karriereveje for de unge, når de indtræder på en ungdomsuddannelse. Hotel- og restauranterhvervet er blandt de stærkeste jobskabere over de seneste ti år, og derfor undrer det, at man ikke prioriterer et spor på dette område”, siger Pia Svane.
Hun glæder sig over, at adgangskravet til de almene gymnasiale uddannelser hæves. Men mener, at man bør overveje, om et adgangskrav på karakteren 6 er nok, hvis man for alvor skal ændre på en skævvridning på ungdomsuddannelserne, som gør, at alt for få søger ind på de erhvervsfaglige uddannelser.
”Det er helt afgørende, at vi understøtter målsætningen for EPX med adgangskrav som guider de unge og deres forældre langt bedre”, siger Pia Svane.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
-
Hotelvæksten spreder sig til hele landet
17-01-2025
PRESSEKLIP
-
HORESTA melder om stærkt 2024
17-01-2025
-
Satte priserne ned med 40 procent: Tilbud har fyldt bordene på restaurant
17-01-2025
-
Djurs Sommerland fornyer sig med tidlig åbning og nye oplevelser i 2025
17-01-2025
-
Sådan fordeler internationalt turistboom sig i landets kommuner
17-01-2025
-
Fritidsjob under forvandling: Nu kan unge løse flere opgaver på hoteller og i restauranter
17-01-2025
-
Charlottehaven henter erfaren profil til lejlighedshotel
17-01-2025