På gourmetrestauranter med hvide duge er det de midaldrende gæster, som dominerer ved bordene. Men på tværs af alle udespiseformer er det de unge, som fylder mest.

Det viser en rapport over danskernes udespisevaner, som brancheorganisationen HORESTA har foretaget i samarbejde med Kantar.

20-29 årige topper statistikkerne
Danskere i aldersgruppen 20-29 år er således de hyppigste gæster med i gennemsnit 143 besøg pr. person om året på landets restauranter, caféer, burgerbarer, diskoteker mv. Det svarer i gennemsnit til knap tre besøg om ugen, som dækker over alle besøg fra gourmetmiddage til køb af to-go-kaffe.

”Gennem en årrække har danskernes udespisevaner ændret sig ret dramatisk. Vi har i dag fået en helt anden udespisekultur, hvor flere måltider end tidligere indtages væk fra hjemmet. Det er jo blandt andet et udtryk for, at vi sætter stor pris på socialt samvær, og at landets restauranter, caféer og barer er perfekte rammer at udfolde det i”, siger Pia E. Voss, adm. direktør i HORESTA.


Danskerne er generelt vilde med at tage ud

På tværs af alle aldersgrupper tog en gennemsnitlig dansker ud hele 88 gange i 2023. Det svarer til ca. 7-8 besøg om måneden. Det er to besøg færre end i 2022, hvor den typiske dansker 90 gange besøgte landets restauranter, caféer, burgerbarer, diskoteker m.v. Ifølge HORESTA er det en naturlig udvikling.

”I rapporten sammenligner vi med det foregående år, og 2022 var særligt, idet det var det første fulde år, hvor coronarestriktionerne for alvor slap taget om restaurationsbranchen. Danskerne havde derfor ophobet et behov for at tage ud, som mange fik forløst. Derfor er det forventeligt, at vi så har set en mindre tilbagegang eller en stabilisering gennem 2023”, siger Pia E. Voss.

Der har været moderate stigninger i antallet af besøg for folk under 39 år, hvorimod antal besøg i grupperne 40-49 og 50-64 år har været faldende. Mest iøjnefaldende er faldet fra 110 til 97 årlige besøg for de 40-49 årige, som svarer til et fald på 12 pct.

Log ind