Om mindre end en måned bliver priserne på hotelovernatninger sat fri. Det sker, når hotelbranchen slipper ud af mange års prisdiktat fra Booking.com og får mulighed for at udbyde værelser til lavere priser på egne hjemmesider, end de kan findes til på bookingportalen.

Hotelbranchen har længe været presset til at indgå samarbejdsaftaler med Booking.com, som indeholdt krav om, at hotellerne ikke måtte udbyde deres værelser til lavere priser på egne digitale portaler. Nu har EU sat Booking.com stolen for døren som led i et generelt opgør med de markedsdominerende techgiganter og krævet, at de såkaldte prisklausuler bliver ophævet.

«Det er utrolig glædeligt, at vi nu endelig kan få afsluttet mange års kamp mod disse prisklausuler. Vi har haft mere end svært ved at forstå, at myndighederne i Danmark og EU har accepteret dem, for de modarbejder jo den frie prisdannelse. Booking.com’s markedsdominans har gjort, at stort set hele branchen har følt sig presset til at indgå aftaler på urimelige vilkår», siger Jeppe Møller-Herskind, der er viceadm. direktør i HORESTA.

EU udpegede Booking.com som gatekeeper i maj, hvorefter virksomheden fik seks måneder til at opfylde de nye krav. Torsdag udsendte Booking.com så en opdatering af sine vilkår til hotelbranchen, som blandt andet indeholder en fjernelse af prisklausulerne. De nye vilkår træder i kraft fra den 2. december 2024.

«Vi har bekæmpet de her prisklausuler i mange år. Det er særdeles glædeligt, at EU nu har sat hårdt mod hårdt i arbejdet med at sikre friere konkurrencevilkår på markedet», siger Jeppe Møller-Herskind.

Danske restauranter skal have bedre adgang til kontantindbetalinger

Alt for mange virksomheder får i dag ikke lov til at oprette en erhvervskonto på grund af de gældende hvidvaskregler. Nu er regeringen klar med ny lovgivning, som skal give flere adgang. Dog er det bekymrende, at regeringen vil sætte et månedligt loft på 20.000 kr. for kontantindbetalinger, mener HORESTA.

Log ind