Som erhvervsdrivende i Danmark er det ifølge betalingsloven et krav at kunne modtage betaling i kontanter.

Denne pligt gælder dog kun inden for tidsrummet kl. 06.00 til kl. 22.00. Efter kl. 22.00 er det tilladt at afvise kontantbetalinger. Hvis virksomheden ligger i et såkaldt "tyveriudsat" område, kan man afvise kontanter allerede fra kl. 20.00.

Oversigten over tyveriudsatte områder findes på Finanstilsynets hjemmeside.

Se listen her

Da listen er lang vil mange virksomheder allerede fra kl. 20.00 kunne sige nej til at modtage kontanter.

Grænser for kontantbetalinger
Der er fastsat en øvre grænse for, hvor store kontantbeløb virksomheder må modtage. En virksomhed kan maksimalt tage imod 14.999 kr. kontant pr. betaling. Det er ikke tilladt at omgå denne grænse ved at dele betalingen op i flere mindre rater for samme ydelse.

Overtrædelser af denne regel kan føre til bøder, som udgør 25 procent af det beløb, der overstiger grænsen – dog mindst 10.000 kr. pr. overtrædelse.

Regler for virksomheders egne kontante betalinger
På virksomhedens egen side er der også begrænsninger for kontante betalinger. En virksomhed må maksimalt foretage kontante betalinger på 8.000 kr.

Hvis beløbet overstiger denne grænse, mister man fradragsretten på det pågældende køb og kan komme til at hæfte for leverandørens moms.

Er der tale om levering af en løbende ydelse (fx telefoni, rengøring, husleje, vagt, revision eller f.eks. en vedligeholdelsesaftale), som betales flere gange over et år, og hvor de enkelte regninger er på mindre end 8.000 kr., så gælder kontantgrænsen også, hvis de samlede betaling pr. år overstiger 8.000 kr.

Man kan dog foretage betalinger på over 8.000 kr. kontant, herunder slippe for at hæfte for leverendørens moms, hvis man indberetter betalingen til Skattestyrelsen digitalt via Tastselv Erhverv.

Læs mere om reglen for betaling samt indberetning her

Har du spørgsmål om kontanthåndtering, er du velkommen til at kontakte HORESTA for yderligere vejledning. Du er velkommen til at kontakte erhvervsjuridisk chef Kaare Friis Petersen på 22 11 88 47 eller [email protected].

Flere Airbnb-overnatninger kræver handling

Den kraftige vækst i korttidsudlejning via Airbnb og lignende platforme kalder på strammere regulering, mener HORESTA. Nye tal viser, at onlineudlejning steg med 19,6 pct. i tredje kvartal af 2024, mens hotelovernatninger kun voksede med 2,8 pct.

Log ind