Torsdag landede der ny rekrutteringsrapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Rapporten viser, at der fortsat er store indbyrdes forskelle mellem branchernes rekrutteringsudfordringer, men billedet er stadig det, at udfordringerne er størst indenfor hotel- og restauration. Her er 35 pct. – altså mere end hver tredje rekruttering – forgæves pr. december 2024.
Der er tale om en lille stigning fra 33 pct. i december sidste år.
Ved en forgæves rekruttering forstås ifølge STAR, at stillingen enten besættes med en anden profil end den ønskede, eller at stillingen slet ikke besættes. Her er billedet i december 2024, at 15 pct. af stillingerne slet ikke besættes, mens 20 pct. af stillingerne besættes med en anden profil, end den man oprindeligt havde tiltænkt.
Artiklen fortsætter under billedet
Hæmsko for potentiel vækst
Ifølge Jeppe Møller-Herskind, konstitueret adm. direktør i HORESTA, er den forgæves rekrutteringssituation i hotel- og restaurationserhvervet en hæmsko for branchens vækstpotentiale.
”Det aktuelle billede er et signal om, at vi fortsat har brug for mere arbejdskraft, og at det i den forbindelse kan være relevant at kigge udenfor landets grænser. Erhvervet har over en længere periode haft et højt antal af forgæves rekrutteringer, hvorfor vi fra HORESTAs side fortsat opfordrer politikerne til at have fokus på at gøre det lettere at rekruttere international arbejdskraft gennem de eksisterende ordninger. Vi ser imidlertid positivt på den midlertidige beløbsgrænse i beløbsordningen,” siger Jeppe Møller-Herskind.
Hotel- og restaurantbranchen har i mange år været en solid vækstgenerator, der bidrager med milliarder til statskassen.
”Derfor er det ærgerligt, at manglen på kvalificeret arbejdskraft fortsat lægger begrænsninger på den vækst, vores erhverv egentlig har potentialet til at kunne levere. Vi mangler ganske enkelt flere hænder,” siger han.
Store regionale forskelle
Der er imidlertid store regionale forskelle på, hvor det er sværest at få rekrutteringerne i hus. Den forgæves rekrutteringsrate er størst på Sjælland, mens den er lavest på Fyn.
Kokke og tjenere er fortsat meget højt på listen over jobfunktioner med mange forgæves rekrutteringer. Her viser den seneste rapport, at 3.570 rekrutteringsforsøg indenfor disse fag var forgæves. For kokke er den forgæves rekrutteringsrate 32 pct., mens den for tjenere er 29 pct.
Foruden hotel- og restauration er der også mange forgæves rekrutteringer inden for ejendomshandel og udlejning, mens den forgæves rekrutteringsrate er lavest inden for finansiering og forsikring samt undervisning. Sidstnævnte har en forgæves rekrutteringsrate på 9 pct. – heraf 7 pct. besat med en anden profil og 2 pct. ikke besat.
Rekrutteringsrapporten fra STAR kaster lys over erhvervslivet udfordringer med rekrutteringer og udkommer en gang i kvartalet. Tallene i den seneste december-rapport er indsamlet fra perioden marts til august 2024.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Flertal af danskerne ser positivt på turismen
19-12-2024
-
Danmark fører an med flest nye hotelværelser i Norden
19-12-2024
-
Wolt vil tilbyde lån til restauranter
19-12-2024
-
Ny liste skal skabe klarhed om certificeringer
19-12-2024
-
Vesterhavet slår rekord i udenlandske overnatninger
19-12-2024
-
Novo Nordisk overtager Strandhotel Røsnæs
19-12-2024
-
Sønderjysk hotel får nye ejere – genåbner i 2025
19-12-2024