Julen nærmer sig og derfor er det blevet tid til at overveje årets julegave til medarbejderne. Men hvad skal gaven koste? Og hvornår bliver julegaven et skattepligtigt gode?
Beskatning af gaver er et tilbagevendende tema hver gang julesæsonen begynder, og derfor har Vivi Nedergaard Lambert, som er jurist hos HORESTA forsøgt at give et overblik over reglerne.
“Julegaver til medarbejdere er et værdsat personalegode og en tradition i mange virksomheder. Som arbejdsgiver skal man dog være opmærksom på flere forhold, når man fastsætter gavebudgettet. Hvis julegavens værdi overstiger 900 kroner, bliver medarbejderen skattepligtig af julegavens værdi såfremt, at medarbejderen har modtaget firmagaver for mere end 1300 kroner i løbet af året. Men hvis julegaven har en værdi på under 900 kroner kan man undgå, at julegavens værdi tæller med i det maksimale beløb på 1300 kroner, som arbejdsgiver skattefrit kan give til medarbejderen i løbet af året,” siger hun.
Hvis du som arbejdsgiver samlet har givet gaver for f.eks. 1400 kroner fordelt med 900 kroner i julegave og 500 kroner i andre gaver, vil medarbejderen kun blive beskattet af de 500 kroner. Koster julegaven derimod 1000 kroner og den anden gave 400 kroner, vil medarbejderen blive beskattet af både julegaven og den anden gave.
Eksempler på andre gaver kan være mindre gaver og påskønnelser i form af blomster, vin og chokolade eller f.eks. arbejdsgiverens betaling af medarbejderes deltagelsesgebyr til motionsløb.
Husk, at kontante beløb eller gavekort er altid skattepligtige. Dog kan gavekort til helt specifikke ting, som på forhånd er valgt af arbejdsgiveren, være undtaget skattepligten. Dette forudsætter blandt andet, at gavekortet ikke kan veksles til kontanter.
Der gælder desuden særlige regler for lejlighedsgaver ved personlige mærkedage som bryllup, jubilæum, rund fødselsdag mv.
Du kan læse mere om beskatning af gaver, herunder julegaver på SKATs hjemmeside.
Derudover er der fastsat en ny bagatelgrænse for arbejdsrelaterede personalegoder for 2024. Bagatelgrænsen for beskatning af visse personalegoder, som arbejdsgiveren har ydet af hensyn til medarbejderens arbejde, er i 2024 på 7.000 kr. Medarbejderen beskattes altså kun, hvis den samlede værdi af goderne fra en eller flere arbejdsgivere overstiger dette beløb. Arbejdsrelaterede personalegoder kan være f.eks. influenzavaccination, fri avis, kreditkortordninger og beklædning. Bagatelgrænsen for ikke-arbejdsrelaterede personalegoder i 2024 er 1300 kroner, altså det samme som i 2023.
Har du spørgsmål kan du som HORESTA-medlem kontakte vores juridiske callcenter på [email protected] eller 35 24 80 40.
Er du endnu ikke medlem kan du læse mere om de mange fordele ved et HORESTA-medlemskab her.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Norsk hotelmilliardær omdøber kendt hotelkæde
14-01-2025
-
Flere stillinger forsvinder fra positivlisten
14-01-2025
-
Verdensturismen boomer igen med stærk vækst i nye regioner
14-01-2025
-
HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt
14-01-2025
-
300.000 ansøgninger til Joe & The Juice: AI erstatter traditionelle jobansøgninger
14-01-2025
-
AI skaber nye muligheder for turismebranchen
14-01-2025
-
Andelsdiskotek kan blive samlingspunkt for Vordingborgs unge
14-01-2025