I de danske restauranter mærker man, at det er blevet dyrere at drive forretning. Alt fra tilbagebetaling af coronalån, huslejestigninger og dyrere råvarer til el og energi har fået et gevaldigt nøk op, og i en branche hvor mange kæmper med små margener, kan det være svært at skabe en drift med sorte tal på bundlinjen.

I yderste konsekvens kan det betyde konkurser, og i nye tal fra Danmarks Statistik står det klart, at 123 restauranter havnede i denne situation i fjerde kvartal af 2022. Dette antal af konkurser blandt aktive virksomheder i restauranterhvervet var således mere end dobbelt så højt som gennemsnittet på 57 konkurser i fjerde kvartal fra det seneste årti, fortæller Pia E. Voss, adm. direktør i HORESTA.

”Vi hører desværre om store dele af erhvervet lige nu, der er nødt til at skrue ned for aktiviteten, fordi der ikke er økonomi i at holde åbent med det nuværende udgiftsniveau. Vi har længe været hjulpet på vej af en stor efterspørgsel fra gæsterne og et højt omsætningsniveau, men det er ikke ensbetydende med, at alle skaber tilstrækkeligt med forretning til at kunne betale regningerne. Derfor ser vi nu den store vækst i antallet af konkurser,” siger hun, og fortsætter:

”Vores medlemsanalyser viser, at mange kigger ind i en svært første halvår af 2023, hvor vi nok må forvente, at konkurstallene forbliver på et højt niveau – eller måske endda vokser. Virksomhederne har allermest brug for, at gæsterne bliver ved med at besøge dem, og at nogle af disse regninger finder tilbage til et lavere niveau, så det igen bliver muligt at skabe en økonomisk bæredygtig drift,” siger hun.

Log ind