I 2022 blev dørene 1.270 gange åbnet til en ny virksomhed i hotel- og restauranterhvervet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er ca. en tredjedel færre end gennemsnittet fra perioden fra 2017-2021, og niveauet ligger således også under begge corona-år i 2020 og 2021.

Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA, kalder det bekymrende - men ikke overraskende.

”Oplevelsesbranchen er et iværksættererhverv, som er kendetegnet ved, at hvis man har viljen og interessen, så kan man skabe sin egen forretning. Udviklingen i tallene skal ses som et resultat af de udfordrende år, som erhvervet har været igennem – og fortsat lider under, som helt sikkert har fået mange til at stoppe op og lægge drømmen om at starte op selv i skuffen,” siger han, og fortsætter:

”Der er jo noget modstridende i, at vores erhverv i 2022 kommer til at slå alle omsætningsrekorder, men der er er færre, der ønsker at få en bid af kagen. Det skyldes blandt andet, at udgifterne er steget voldsomt, og vi ser i slutningen af 2022, at antallet af konkurser er mere end fordoblet sammenlignet med normalen.”

Jonas Kjær mener, at stabilitet er afgørende for at vende udviklingen.

”Skal vi have flere til igen at starte op i vores erhverv, så er det nødvendigt med mere normale tilstande, end vi har været vidner til de forgangne tre år, hvor vi har haft to hundredeårskriser. Desuden kan inflations- og udgiftskrisen være medvirkende til, at mange banker ikke ønsker at yde lån til vores erhverv, og det er et stort problem,” siger HORESTAs cheføkonom.

Antallet af nyregistrerede virksomheder toppede i 2022 med 2.238, men tallet for 2022 er altså 43,3 pct. lavere.

20240604 DSC00454
Cheføkonom
Jonas Kjær

Konkursramt hotel solgt på tvangsauktion

I løbet af et år gik stedet konkurs to gange. Nu har et investeringsfirma købt et sjællandsk badehotel på tvangsauktion, og man ønsker at finde nogen til at drive stedet.

Log ind