HORESTA har fået et par henvendelser fra medlemmer, som har fået et brev eller en e-mail fra en virksomhed, som kalder sig IPR Protection. Af brevet/mailen fremgår det, at en anden virksomhed via IPR Protection har ansøgt om at få varemærke(navne)beskyttet samme navn som den virksomhed, som er modtager af brevet/mailen fra IPR Protection.

I brevet/mailen er det videre anført, at da man (som modtager af brevet/mailen) har været først til at anvende det pågældende varemærke/navn, så kan man få IPR Protections bistand til at få varemærkeregisteret sit navn, før den anden virksomhed, som angiveligt skulle have søgt herom. Dette tilbydes til en pris på 4.499 kr. ekskl. moms.

HORESTA skal fraråde, at man indgår aftale med IPR Protection om at lade dem forestå varemærkeregistrering af ens navn/varemærke.

For det første er det HORESTA’s opfattelse, at det formentlig ikke er korrekt, at en anden virksomhed har søgt om den oplyste varemærkebeskyttelse. Der ses således heller ikke at være vedlagt dokumentation herfor.

Derudover er det ikke juridisk nødvendigt at foretage en varemærkebeskyttelse, idet den der har taget et navn i anvendelse først har retten til dette navn/varemærke uanset, at en anden virksomhed forsøger eller faktisk får navnet varemærkebeskyttet.

Endelig er den pris som tilbydes betydeligt højere end det gebyr, som man betaler, hvis man selv foretager registreringen direkte hos Patent- og Varemærkestyrelsen og det er uklart om IPR Protection i det hele taget – hvis man måtte bede herom – foretager den lovede registrering.

Hvis man ønsker at få sit navn og logo varemærkebeskyttet, hvilket bl.a. betyder at det er lettere at forsvare og hævde navnet/varemærket, så kan man gøre det direkte via Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside, hvilket er en relativ enkel proces

Hvis du har modtaget en henvendelse fra IPR Protection, og er du i tvivl om noget, så er du, som medlem af HORESTA, velkommen til at kontakte HORESTA.

20240521 DSC09919
Erhvervsjuridisk chef
Kaare Friis Petersen

Se også

Det skal du vide om EU’s nye regler for løngennemsigtighed

For at fjerne lønforskellen mellem kvinder og mænd vedtog EU i 2023 et nyt direktiv om løngennemsigtighed. Det nye direktiv skal være implementeret i dansk ret senest juni 2026, og i denne artikel ser vi på, hvad det konkret får af betydning for dig som arbejdsgiver.

Log ind