Miljøministeriet har sendt en ny bekendtgørelse for engangsplast, med virkning fra den 7. oktober 2023, i høring. Bekendtgørelsen gav dog anledning til tvivl om omfanget. Derfor valgte HORESTA at kontakte ministeriet med henblik på at få præciseret, hvilke produkter de nye regler kommer til omfatte.

Ifølge bekendtgørelsen må drikkevarebeholdere af engangsplast med plastiklåg og -kapsler fra den 3. juli 2024 kun markedsføres, hvis lågene eller kapslerne forbliver fastgjort til beholderen under hele brugsfasen. Det er hér, tvivlen kan opstå, for det er uklart om bekendtgørelsen gælder alle drikkevarebeholdere eller kun nogle bestemte typer. Dette ønsker HORESTA præciseret i bekendtgørelsen.

Miljøministeriet har efter henvendelsen fra HORESTA meddelt, at bekendtgørelsen ikke kommer til at gælde for drikkebægre såsom engangskopper til kaffe og soft drinks. Dermed kan blandt andet mange fastfood-restauranter ånde lettet op.

“Vores medlemmer er allerede i fuld gang med at begrænse, ændre materialer og genbruge take-away emballage, og det ville ikke give mening også at skulle fastgøre låg på f.eks. kaffekopper. Det sparer allerede mange låg, når kaffelåg bliver et tilvalg for kunden i stedet for noget, der fast sættes på en kop.” siger Mikal Holt Jensen, der er miljøchef i HORESTA. 

I bekendtgørelsen besluttes det også, at drikkeflasker fremstillet af polyethylenterephtalat som den primære komponent – de såkaldte PET-flasker – skal indeholde mindst 25 procent genanvendt plast fra 2025 mens drikkeflasker af engangsplast skal indeholde minimum 30 procent genanvendt plast fra 2030.

“Vi hilser alle initiativer, der kan fremme genanvendelse af plast velkommen så længe, at produkterne lever og til fødevaresikkerhedskravene. I hotel- og restaurantbranchen er virksomhederne meget optagede af at skabe en mere bæredygtig profil, og tiltag som disse vil hjælpe virksomhederne med at accelerere den grønne omstilling,” siger Mikal Holt Jensen.

HORESTA har derudover i høringssvaret givet Miljøministeriet besked om, at det er urimeligt, at den nye bekendtgørelse henviser til en europæisk standard, som virksomhederne skal betale for. Det er HORESTAs overbevisning, at regler, som er pålagt virksomheder, bør være offentlig tilgængelig uden ekstra betaling.

Du kan læse mere om HORESTAs bæredygtighedsarbejde her.

Log ind