De hårdest ramte virksomheder i hotel-, restaurant- og turisterhvervet har fået en livline med den politiske aftale om vinterhjælp til borgere og erhvervsliv.

Men på længere sigt vil det være behov for mere, hvis virksomhederne skal komme nogenlunde igennem de kolde og hårde måneder, der venter.

Sådan lyder det fra HORESTA i en kommentar aftalen, der blev offentliggjort tidligere i dag.

”Aftalen om at virksomheder kan skubbe en del af energiregningen ud i fremtiden, kan redde de hårdest ramte fra en konkurs over de kommende måneder. Men det er en meget kortsigtet løsning. Mange af disse virksomheder har i forvejen opbygget gæld fra to år med coronarestriktioner, og nu skal de så ud og gældsætte sig yderligere. Samtidig er en rente på over 4 pct. meget for virksomheder, der i forvejen er pressede”, siger HORESTAs politiske direktør Kristian Nørgaard.

HORESTA opfordrer politikerne til at gøre klar til mere grundlæggende tiltag for at hjælpe virksomhederne igennem vinteren.

”Vi efterlyser ikke flere kompensationsordninger og hjælpepakker, men opfordrer til, at man gør det nemmere for hotel-, restaurant- og turisterhvervet at tjene sine egne penge ved at kigge på skatter og afgifter. Vores konkurrenceevne over for udlandet er presset, fordi vi har nogle af Europas højeste skatter og afgifter, og afstanden er kun blevet større de senere år. Dansk erhvervsliv skal trække samfundet gennem krisen, og derfor har vi brug for bedre rammevilkår”, siger Kristian Nørgaard.

Mens dansk turisme har Europas højeste momssats på 25 procent, har mange andre lande en moms på mellem syv og 15 procent. Under coronakrisen har flere lande endda sænket hotel- eller restaurantmomsen yderligere.

”Regningerne i vores erhverv er på kort tid blevet mangedoblet. Indtil nu er mange blevet reddet af, at danskerne fortsat har en stor lyst til at gå ud og spise eller bo på hotel. Men henover de kommende måneder kan vi frygte, at også omsætningen falder, og dermed vil mange virksomheder blive sat under kolossalt pres. Derfor er det helt afgørende, at der ikke alene tænkes i en midlertidig låneordning, men sikres optimale rammevilkår for danske virksomheder, så vi fortsat kan holde gang i beskæftigelsen og tiltrække internationale gæster”, siger Kristian Nørgaard.

Log ind