I en ny undersøgelse kortlægger Arbejdstilsynet en række problemer på det danske arbejdsmarked, og resultaterne bliver også inddelt i brancher. Restauranter og barer er blandt de virksomheder, hvor flest medarbejdere oplever diskrimination eller dårlig behandling som seksuel chikane.
HORESTAs uddannelses- og projektchef, Pia Svane, kalder tallene overraskende og dybt alvorlige:
”Tallene viser, at der stadig er lang vej igen med den kulturændring, der er undervejs i branchen. Én sag er én for meget, men disse problemer findes desværre også hos os, lige såvel som de gør på resten af arbejdsmarkedet. Det skal vi have gjort op med, for ingen skal gå på arbejde og blive chikaneret, diskrimineret eller lignende. For os handler det om at sende klare signaler om, at denne type adfærd på ingen måde er acceptabelt, og om at man skal reagere konsekvent, når det opstår,” siger hun, og fortsætter:
”Det har hele tiden været vores oplevelse – og det er det fortsat, at vores medlemmer arbejder aktivt temaet og på at være en del af løsningen, men ikke alle i branchen har tilvalgt at være en del af et branchefællesskab. I vores erhverv har vi stor mangel på arbejdskraft, og i fremtiden vil det kun få større betydning for tiltrækning af medarbejdere, at man har en god arbejdskultur samt klar personalepolitik, der tager afstand fra seksuel chikane, og sanktionerer hvis det opstår.”
HORESTA arbejder med en række projekter, som kan hjælpe medlemmerne til at forebygge og håndtere chikanen på en professionel måde. Organisationen har udarbejdet udkast til personalepolitik og informationsmateriale til arbejdspladserne. Desuden yder HORESTA 1:1-rådgivning til medlemmerne og har bidraget til, at temaet indgår i undervisningsmaterialet på branchens erhvervsskoler.
”Vi har gjort meget, men tallene viser jo, at vi heller ikke i mål. I samarbejde med vores medlemmer vurderer vi løbende, hvad der er behov for for at sikre, at ingen medarbejdere oplever chikane på arbejdspladsen.”
Pia Svane understreger samtidig, at alle har et ansvar.
”Vi har et ansvar som erhvervsorganisation, virksomhederne har et ansvar for deres medarbejdere, og de ansatte her et ansvar i forhold til deres kolleger. Og så har vi som danskere et ansvar for at behandle dem, som vi møder i restauranterne ordentligt. Undersøgelsen viser, at alt for mange oplever også chikane fra gæsterne. Det skal vi have gjort op med, for det er fuldstændig uacceptabelt.”
Analysen
I restauranter og barer har 5,8 pct. været udsat for seksuel chikane det seneste år. Gennemsnittet er 2,4 pct. på tværs af alle erhverv. Hotel og camping ligger på 3,9 pct.
I restauranter og barer har 10,6 pct. oplevet uønsket seksuel opmærksomhed det seneste år. Gennemsnittet er 4,4 pct. på tværs af alle erhverv. Hotel og camping ligger på 6,3 pct.
I restauranter og barer har 19,9 pct. oplevet diskrimination eller at blive dårligt behandlet det seneste år. Gennemsnittet er 11,3 pct. på tværs af alle erhverv. Hotel og camping ligger på 13,6 pct.
Branchen ligger dog under gennemsnittet, hvad angår fysisk vold. Restauranterne og barerne er også under gennemsnittet, hvad angår antallet af medarbejdere, der har været udsat for trusler om vold.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Flertal af danskerne ser positivt på turismen
19-12-2024
-
Danmark fører an med flest nye hotelværelser i Norden
19-12-2024
-
Wolt vil tilbyde lån til restauranter
19-12-2024
-
Ny liste skal skabe klarhed om certificeringer
19-12-2024
-
Vesterhavet slår rekord i udenlandske overnatninger
19-12-2024
-
Novo Nordisk overtager Strandhotel Røsnæs
19-12-2024
-
Sønderjysk hotel får nye ejere – genåbner i 2025
19-12-2024