For det professionelle overnatningserhverv blev 2021 bedre end coronaens første år. Desværre viser de nye tal fra Danmarks Statistik dog, at der fortsat er lang vej til de normale tilstande.
I 2019 var der 17,1 mio. hotelovernatninger i Danmark. I 2020 blev tallet næsten halveret. I 2021 endte hotellerne dog med at være værter for 11,7 mio. overnattende.
HORESTA glæder sig over en fremgang i krisens andet år, som særligt blev båret af et godt efterår, men organisationens adm. direktør, Jannick Nytoft, understreger, at der består et stort arbejde med at få overnatningserhvervet tilbage på sporet.
”Det er særligt manglen på udenlandske gæster, der rammer vores hoteller i hovedstaden, Billund og Herning, hvor de historisk har haft den største andel af besøgende fra andre lande. De skal vindes tilbage med en massiv markedsføringsindsats, og så bør man fra politisk side se, om der er nye måder, hvorpå man kan stimulere efterspørgslen de steder, hvor virksomhederne fortsat vil være ramt længe endnu,” fortæller Jannick Nytoft, og fortsætter:
”Vandrerhjemmene og hotellerne mangler rundt regnet hver tredje overnatning sammenlignet med 2019. Det kommer til at kræve en stor indsats at få disse turister tilbage, og derfor har HORESTA blandt andet foreslået en midlertidig sænkelse af momsen for erhvervet, som man har gjort det for turisme- og oplevelseserhvervet i mange af de lande, vi konkurrerer med. Politisk er man nødt til at skrue op for konkurrencekraften i denne branche, hvis man vil have virksomhederne med ud af krisen,” siger HORESTAs direktør.
Han glæder sig dog over, at feriehuse og campingpladser har formået at løfte antallet af overnatninger under krisen.
Bedring sammenlignet med 2019
Det samlede overnatningserhverv mistede 11,5 mio. overnatninger i krisens første år sammenlignet med 2019. I 2021 hentede branchen 7 mio. af disse tilbage. Man kan dog ikke alene se på overnatningstallene ude af kontekst, mener HORESTAs direktør.
"Det er lidt forsimplet at udelukkende at se på overnatningstallene, da krisen i store dele af erhvervet har presset priserne i bund. Derfor er virksomhederne ramt dobbelt. Desuden skal man også huske på, at der for eksempel er kommet 5.000 nye hotelværelser i markedet under krisen, og det øgede udbud har været med til at intensivere krisen for mange af de eksisterende aktører,” siger Jannick Nytoft.
HORESTA-direktøren uddyber, at erhvervet inden krisen havde gjort klar til at tage dansk turisme til et nyt og hidtil uset niveau med mange nye værelser under konstruktion, da pandemien ramte. I stedet endte det med et skridt tilbage.
”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at erhvervets potentiale er mindst lige så stort, som det var før krisen. Men det kommer til at tage tid at nå derhen, og det er langt fra alt, som vi er herrer over i hverken virksomhederne eller her i landet. Den globale rejselyst skal tilbage, og vi skal mødes på kryds og tværs af landegrænser, som vi kendte det fra tidligere,” siger Jannick Nytoft.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Norsk hotelmilliardær omdøber kendt hotelkæde
14-01-2025
-
Flere stillinger forsvinder fra positivlisten
14-01-2025
-
Verdensturismen boomer igen med stærk vækst i nye regioner
14-01-2025
-
HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt
14-01-2025
-
300.000 ansøgninger til Joe & The Juice: AI erstatter traditionelle jobansøgninger
14-01-2025
-
AI skaber nye muligheder for turismebranchen
14-01-2025
-
Andelsdiskotek kan blive samlingspunkt for Vordingborgs unge
14-01-2025