Siden HORESTA og 150 virksomheder i sidste uge indrykkede en annonce i dagbladet Børsen om kontanter, er der kommet gang i debatten.

Budskabet fra HORESTA og de 150 virksomheder var, at det bør være frivilligt for hoteller, restauranter og andre virksomheder i branchen at tage imod kontanter. HORESTA og virksomhederne ønsker at få ændret den såkaldte kontantregel, der pålægger alle betalingsmodtagere at tage imod kontanter mellem kl. 6.00 og 22.00.

I kølvandet på annoncen har flere medier taget spørgsmålet op, og særligt på de sociale medier har den sat gang i debatten. Derudover har HORESTA fået mange henvendelser – særligt fra danskere, som er bekymrede for, om kontanterne helt afskaffes.

I går deltog HORESTAs kommercielle direktør, Jeppe Møller-Herskind i DR-programmet ”P1 Debat”, hvor kontanternes fremtid også blev diskuteret, og her understregede han endnu engang, at hotel-, restaurant- og turisterhvervet ikke taler for at afskaffe kontanterne i det danske samfund. Det handler ene og alene om at give erhvervslivet mulighed for at kunne vælge dem fra.

”Der vil være masser af virksomheder med en vis kontantomsætning, som ikke vil fravælge kontanterne. Men hvis man driver en kaffebar og kun har fem kontantbetalinger på en dag, er det uforholdsmæssigt dyrt. Derfor vil enkelte virksomheder komme til at vælge det fra, hvis muligheden er til stede”, sagde Jeppe Møller-Herskind.

Blandt de øvrige debattører i programmet var blandt andre journalisten Anders Kjærulff, der kalder sig privatlivsaktivist og blandt andet kæmper kontanternes sag, og derudover repræsentanter for blandt andre tænketanken Justitia, Transparency International, Jyske Bank og Københavns Kommune.

Jeppe Møller-Herskind glæder sig over, at det er lykkedes at få gang i en vigtig debat.

”Der er tale om en samfundsopgave, som vi er pålagt at løse. Det gør mange virksomheder i vores branche med glæde. Men det er dyrt og besværligt at håndtere kontanterne, og det er ikke rimeligt, at vi som erhverv skal være tvunget til at løfte denne opgave. Slet ikke i en tid, hvor blandt andre den offentlige sektor er i gang med en omfattende digitalisering, som også omfatter betalinger”, siger Jeppe Møller-Herskind.

HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt

Danskernes opbakning til turismen er faldet fra 78 pct. i 2023 til 74 pct. i 2024. HORESTA ser det som en udfordring, men understreger, at tre ud af fire fortsat er positive.

Log ind