Af Ritt Bjerregaard, formand, Bocuse d’Or Danmark, Uffe Nielsen, formand, Dansk Gastronomisk Union, og Jan V. Laursen, formand, HORESTA
Bocuse d’Or er verdens største og mest prestigefulde kokkekonkurrence, og i Danmark er vi forsvarende mestre i det uofficielle verdensmesterskab i madlavning. Desuden hentede kokkelandsholdet guldmedaljer ved seneste udgave af de gastronomiske olympiske lege.
De danske talenter har år efter år formået at løfte madhåndværket til sit ypperste, men med regeringens finanslovforslag er Danmarks bidrag til Bocuse d’Or-konkurrencen samt til Kokkelandsholdet i Dansk Gastronomisk Union på vaklende grund. Beløbet, der tidligere har været afsat til at støtte den intensive træning og forberedelse, det kræver at levere gastronomi i topklasse, er nemlig ikke at finde i regeringens udspil til finansloven.
Signalet er det forkerte i en tid, hvor vi skal inspirere flere til at vælge håndværksfagene. Den dedikation, det kræver at blive den bedste inden for sit fag, kan fejlagtigt blive set som elitær og ufolkelig. Virkeligheden er dog en anden. Danmarks topposition som gastronomisk nation har en enorm og unik betydning for det danske samfund.
De sidste årtiers gastronomiske udvikling, som Danmarks talentfulde kokke har været drivkræfterne bag, har ikke alene ført til international anerkendelse og national stolthed, men også resulteret i, at tusindvis af turister søger mod Danmark for at få et stykke med dansk verdensklasse. Med gastronomer i top er Danmark med til at definere madscenen, styrke fagligheden og inspirere samt motivere flere til at gå på opdagelse i gastronomiens forunderlige univers og bevise, hvilket kreativt og sansevækkende håndværk madlavning er.
Ligesom vi ser det inden for eksempelvis sport og mode, er atleterne og topfolkene inden for disse fag afgørende for tiltrækningen og nødvendige for fagenes innovation. Således har gastronomieliten også betydning for interessen for at søge ind på landets erhvervsskoler, afgørende for motivationen blandt elever og faglærte til at deltage i DM og VM i Skills og for på lang sigt at nå til vores landshold i Dansk Gastronomisk Union og Bocuse d’Or. Har vi nogen at se op til, sætter vi barren højt, og investerer vi i madkundskaben, så rammer vi stjernerne. Det er bevist.
Krisen har lukket mange toprestauranter, og vi skal kæmpe for at bevare vores plads i den gastronomiske superliga. Coronavirussen har ikke ændret ved, at vi har talentet, dedikationen og ambitionerne, men uden den afgørende økonomiske støtte på finansloven, risikerer Danmarks stolte gastronomitradition og førerposition at være fortid.
Indlægget har været bragt i Berlingske i weekenden, og det kan findes online her.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Flertal af danskerne ser positivt på turismen
19-12-2024
-
Danmark fører an med flest nye hotelværelser i Norden
19-12-2024
-
Wolt vil tilbyde lån til restauranter
19-12-2024
-
Ny liste skal skabe klarhed om certificeringer
19-12-2024
-
Vesterhavet slår rekord i udenlandske overnatninger
19-12-2024
-
Novo Nordisk overtager Strandhotel Røsnæs
19-12-2024
-
Sønderjysk hotel får nye ejere – genåbner i 2025
19-12-2024