Af Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA
På et pressemøde den 17. marts 2020 lukkede statsminister Mette Frederiksen (S) første gang ned for landets spisesteder, og meldingen lød, at restriktionen ville vare i knap to uger. Nu er der så gået næsten 19 måneder, og den 10. september 2021 markerer dagen, hvor den sidste restriktion her i landet for turisme- og oplevelseserhvervet bortfalder.
Det er en længe ventet festdag! Nu kan danskerne for alvor vende tilbage til den kendte og savnede hverdag, og det er blevet klart, at de oplevelser, som vi lever af at skabe rammerne for, har en utrolig stor værdi for den enkelte og vores fællesskab. I vores erhverv er dagen i dag også for alvor startskuddet til en ny virkelighed. Mange virksomheder oplever allerede efterspørgslen stige, mens tilløbet i andre segmenter er længere. Turisme- og oplevelseserhvervet er mangfoldigt og vidt forgrenet. Mange virksomheder lever af de nære oplevelser i vores eget land, men andre er stadig afhængige af, at krydstogtsskibe igen lægger til kaj, at flyene kommer i luften, at store messer og kongresser igen planlægges og afvikles.
Vi havde mærket de internationale gæster og arrangementer forsvinde længe inden den 17. marts, og vi kommer til at undvære de internationale gæster et stykke tid endnu fra den 10. september 2021, mens vi venter på, at de sidste rejserestriktioner fjernes og andre lande på tilsvarende vis som Danmark finder vejen gennem pandemien .
Vi skal have alle med ud af krisen, og derfor skal vi stadig have fokus på de hårdest ramte virksomheder. Men vi skal samtidig kigge fremad for og arbejde for, at vi kan genindtage positionen som et af de vigtigste vækst- og eksporterhverv i Danmark.
Vi er et erhverv, der er kendetegnet ved innovation og udvikling, og gæsterne forventer konstant nye oplevelser. Og der er ingen tvivl om, at gæsterne stadig efterspørger vores produkter og oplevelser, og at behovet for at komme ud og at mødes aldrig har været større. Det er lige så helt tydeligt, at branchen har savnet gæsterne og har savnet at give oplevelser, som de besøgende sent glemmer. Der er så meget opsparet energi og virkelyst i virksomhederne – som også er helt afgørende for at indhente den tabte omsætning fra de forgangne 19 måneder.
Turisme- og oplevelseserhvervet har fyldt meget i den politiske debat under krisen, og HORESTA har skubbet mange aftaler i retning af bedre løsninger for branchens virksomheder. Så sent som i går blev de rentefrie momslån forlænget med et halvt år, så flere får chancen for at tjene til tilbagebetalingen, og der blev ridset op, at bankerne skal vurdere det fremtidige potentiale og give sædvanlige vilkår, når de skal tilbyde os lån.
Lige nu er der brug at sikre løsninger på, at vi får de nødvendige hænder, der skal til for, at vi alle kan komme videre – og så skal vi have fundet en model for, hvordan de sidste sunde virksomheders overlevelse sikres. Men i dag fejrer vi, at de sidste restriktioner endelig er væk!
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Norsk hotelmilliardær omdøber kendt hotelkæde
14-01-2025
-
Flere stillinger forsvinder fra positivlisten
14-01-2025
-
Verdensturismen boomer igen med stærk vækst i nye regioner
14-01-2025
-
HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt
14-01-2025
-
300.000 ansøgninger til Joe & The Juice: AI erstatter traditionelle jobansøgninger
14-01-2025
-
AI skaber nye muligheder for turismebranchen
14-01-2025
-
Andelsdiskotek kan blive samlingspunkt for Vordingborgs unge
14-01-2025