HORESTA er tilfreds med, at der nu er kommet en plan for genåbning af det danske samfund over de kommende to måneder, men retter samtidig en skarp kritik imod, at det bliver et krav for restaurantgæster, at de skal fremvise et coronapas.
”Vi har i meget lang tid efterlyst denne plan, der giver vores virksomheder mulighed for at kunne navigere. Det får vi nu, og det er positivt. Derudover er vi også meget tilfredse med, at det er lykkedes at få forlænget hjælpepakkerne frem til 30. juni”, siger HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard.
Kravet om et coronapas for at gå på restaurant mener HORESTA til gengæld er dybt problematisk.
”Efter et år med nedlukninger og ekstrem lav omsætning har vores erhverv et meget stort behov for at komme i gang med at tjene penge. Kravet om et coronapas er et skridt i den stikmodsatte retning,” siger Katia K. Østergaard.
Hun påpeger, at kravet kommer oven i de restriktioner, der allerede eksisterer med forsamlingsforbud, afstandskrav, tidlig lukketid osv.
”Det er ødelæggende for erhvervet og ude af proportioner at stille krav om brug af coronapas for at gå på restaurant, når det ikke gælder for f.eks. detailhandlen. Og vi forstår slet ikke, at kravet også gælder udendørs servering, når vi som samfund netop har åbnet op for udendørs idræt med op til 50 personer uden test”, siger HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard.
Hun påpeger, at en undersøgelse for nylig viste, at 60 procent af restaurantbesøgene er spontane eller planlægges samme dag.
SSI har tidligere på året dokumenteret, at smitterisikoen på restauranter er lille, hvis man åbnede med de samme restriktioner, som var gældende, da man lukkede restauranterne ned i december.
HORESTA savner desuden en klar plan for, hvordan helt centrale elementer blandt de nuværende restriktioner udfases. Det gælder først og fremmest forsamlingsforbuddet og en åbning af landets grænser, så coronatestede eller vaccinerede udenlandske turister kan komme til Danmark til sommer uden at skulle mange dage i isolation.
HORESTA har endelig med tilfreds noteret sig, at aftalepartierne også er enige om at forhandle en sommerpakke målrettet oplevelsesøkonomien.
”Det er helt afgørende, at vi får kickstartet forbruget i det hårdt ramte hotel-, restaurant- og oplevelseserhverv. Alene hoteller og restauranter har det seneste år mistet 26 milliarder kroner i omsætning, og 31.250 medarbejdere i branchen har mistet deres job siden januar 2020”, siger HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
HORESTA: Høje omkostninger og mangel på arbejdskraft vil præge 2025
02-01-2025
-
Turistbranchen i rundbordssamtale med regeringen
02-01-2025
-
Nye flagregler er trådt i kraft
02-01-2025
-
Catering hitter: Nytårsmaden kommer i stigende grad udefra
02-01-2025
-
Minister i nytårsartikel: Turismen skal udvikles og udvides
02-01-2025
-
Hilton planlægger 500 nye luksushoteller globalt
02-01-2025
-
Vesterhavet tiltrækker rekordmange internationale turister
02-01-2025
-
Scandic lukker landechef-stilling i Danmark
02-01-2025