10,7 mia. kr. i tabt omsætning. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistiks for hotel- og restauranterhvervet fire første måneder i år. Størstedelen af perioden var karakteriseret ved tvangslukning af spisestederne, der kunne mærkes i hele erhvervets værdikæde. Restauranterne, barerne og cafeerne fik først lov at åbne den 21. april.

Politisk chefkonsulent i HORESTA, Kristian Nørgaard, mener, at tabet meget tydeligt beskriver krisens omfang for virksomhederne i erhvervet.

”Der er ingen tvivl om, at denne krise har påført virksomhederne enorme tab, og der er brug for en langsigtet plan til at få forretningerne på fode. Indtil nu har de fået lov til at åbne i et begrænset tidsrum med coronapas og flere andre restriktioner, der begrænser omsætningen,” siger Kristian Nørgaard.

Fra nedlukningen i marts sidste år og resten af 2020 mistede hotellerne og restauranterne omsætning for 18,5 mia. kr., og VisitDenmark har udregnet, at det samlede turismetab i 2020 lød på 40,6 mia. kr.

Kristian Nørgaard understreger, at virksomhederne har brug for at komme stærkt tilbage, så de kan indhente det tabte og komme i gang med at afdrage på lån til staten og øvrige kreditorer.

”A-skat- og momslånene har korte tilbagebetalingsfrister, og det gør, at virksomhederne ikke blot har behov for at komme tilbage på niveau, men højere endnu end normalt. Det kræver, at vi kommer fri af samtlige restriktioner, at der er den nødvendige arbejdskraft og at vi får de udenlandske gæster tilbage,” lyder det fra HORESTAs politiske chefkonsulent.

Konkursramt hotel solgt på tvangsauktion

I løbet af et år gik stedet konkurs to gange. Nu har et investeringsfirma købt et sjællandsk badehotel på tvangsauktion, og man ønsker at finde nogen til at drive stedet.

Log ind