Store dele af hotelerhvervet har været de facto lukket det seneste år. Gæsterne er udeblevet på grund af blandt andet grænserestriktioner, og der er brug for effektfulde politiske tiltag for at få branchen tilbage på benene, mener HORESTA.
Derfor foreslår organisationen bl.a., at der tages et opgør med den ukontrollerede privatudlejning i forbindelse med, at grænserne genåbnes, og turismen igen kommer op i fart. Tal fra Airbnb viser nemlig, at platformen i første kvartal på verdensplan havde en vækst på 52 pct. sammenlignet med samme periode i 2020.
”Det professionelle turismeerhverv er blandt Danmarks største eksportindustrier, og den styrkeposition skal genrejses efter krisen. Virksomhederne skaber omsætning, skatteindtægter og arbejdspladser fra øst til vest samt nord til syd, og disse hoteller, vandrehjem og kroer skal hjælpes ud af krisen i stedet for at udsættes for unfair konkurrence fra det galoperende marked for udlejning af private boliger, som vi så inden krisen,” siger Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i HORESTA.
I dag kan private lovligt udleje deres bolig 70 dage om året, og der er intet loft for værelsesudlejning. I nogle kommuner har man tilmed hævet udlejningsloftet til 100 dage, og der er ingen reel kontrol med udlejerne. I København stod privatudlejningen for en femtedel af overnatningsmarkedet inden krisen, viser tal fra VisitDenmark. Den massive udlejning af private boliger beskattes meget lempeligt eller slet ikke - i modsætning til de danske overnatningsvirksomheder, der betaler EU’s højeste moms på 25 pct.
HORESTAs bud på en løsning lyder således:
”Vi mener ikke, at privatudlejning og Airbnb skal forbydes. Men vi må som samfund kræve, at det skal foregå i kontrollerede rammer, og at vilkårene, det foregår på, ikke er med til at udkonkurrere danske virksomheder. Reglerne skal håndhæves, og udlejningsloftet skal meget længere ned, så vi forhindrer, at folk driver privatboliger som hotelforretninger.”
HORESTA foreslår:
- At bundfradraget på 24.000 for udlejning af privat bolig fjernes. Det er i forvejen lukrativt kun at skulle beskattes af 60 pct. af indtægten
- At antal dage, det er tilladt at udleje sin private bolig, sænkes til maksimalt 35 dage svarende til 5 ugers ferie
- At loftet på udlejning gælder både hele boligen og værelser i boligen
- At der indføres en pligt for private udlejere til at lade sig registrere og indberette oplysninger om antal udlejningsdage og indtægt
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Norsk hotelmilliardær omdøber kendt hotelkæde
14-01-2025
-
Flere stillinger forsvinder fra positivlisten
14-01-2025
-
Verdensturismen boomer igen med stærk vækst i nye regioner
14-01-2025
-
HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt
14-01-2025
-
300.000 ansøgninger til Joe & The Juice: AI erstatter traditionelle jobansøgninger
14-01-2025
-
AI skaber nye muligheder for turismebranchen
14-01-2025
-
Andelsdiskotek kan blive samlingspunkt for Vordingborgs unge
14-01-2025