Med de nye foreslåede tiltag mod spredning af coronavirus lægger man en tung dyne ned over et helt erhverv og sætter en stopper for næsten al aktivitet i hotel-, restaurant-, møde- og turisterhvervet. Konsekvenserne vil være meget store økonomiske tab over de kommende uger og måneder.
Sådan lød reaktionen fra HORESTA oven på udmeldingen på fredagens pressemøde om nye restriktioner.
”Store dele af vores erhverv vil blive tvangslukket, og for en stor del af de øvrige virksomheder vil der være tale om et meget voldsomt indgreb i deres muligheder for at drive forretning. Vi bliver nu underlagt et regime af restriktioner, som er meget voldsomt, og mere omfattende, end vi havde kunnet forestille os”, sagde HORESTAs politiske direktør, Kristian Nørgaard.
Hurtigt og ufatteligt hårdt
HORESTA anerkender, at der er behov for at sætte ind med initiativer, der kan begrænse smittespredningen.
Tilsvarende anerkender HORESTA, at turisme- og oplevelseserhvervet sammen med det øvrige erhvervsliv endnu engang skal påtage sig et samfundsansvar i arbejdet med at få brudt coronaens smittekæder.
”Men restriktionerne kommer hurtigt og ufatteligt hårdt. Tvangslukningen af forlystelsesparker, kasinoer, spillehaller, konferencer samt de skærpede restriktioner på serveringssteder medfører store økonomiske tab for virksomheder og selvstændige i hele sektoren. Vi står endnu engang med aflyste arrangementer og krav til en nedlukning fra den ene dag til den anden. Det er uholdbart og ikke en anstændig måde at behandle virksomheder på”, sagde Kristian Nørgaard.
Hotel-, restaurant-, møde- og turisterhvervet er i forvejen underlagt krav om coronapas, mundbind, tidligere lukketid, tvangslukning af natteliv og af anbefalinger om at aflyse større selskaber. Nu kommer der forventeligt en række nye begrænsninger, som vil lamme store dele af erhvervet og lukke ned for stort set al aktivitet mange steder. Fra flere tvangslukninger til lukketid kl. 23, forbud udskænkning af alkohol fra kl. 22 og indendørs arealkrav.
Genåbnings- og genopretningsplan
På den baggrund opfordrder HORESTA på det kraftigste til at sætte gang i arbejdet med en akut genåbning- og genopretningsplan, der kan agere sikkerhedsnet under turisme- og oplevelseserhvervet.
”Der er først og fremmest brug for, at vi får forbedret kompensationsordningerne. Mange af vores medlemmer skal fremover have penge med på arbejde hver dag, fordi kompensationsordningerne på ingen måde dækker deres tab. Andre virksomheder er lukket helt ned. Man skal huske på, at de her virksomheder i forvejen har kæmpet imod nedlukninger og et hav af restriktioner over de seneste snart to år med milliardstore tab til følge”, siger Kristian Nørgaard.
HORESTA efterlyste desuden sikkerhed for, at virksomheder frivilligt kan lukke ned for en periode og få 90 procents kompensation for faste omkostninger. Det var det ønske, politikerne imødekom lørdag.
”Vi efterlyser derudover en klar plan for, hvad der skal til for, at vi kan slippe fri af disse restriktioner igen, samt en plan for den økonomiske genopretning af erhvervet. Det skal bidrage til, at vi får bragt omsætningen hurtigt i vejret igen og hjulpet de hårdest ramte virksomheder, der har oparbejdet en stor gæld under krisen” siger Kristian Nørgaard.
Han opfordrer desuden myndighederne til at hjælpe erhvervet igennem en svær periode ved at sende klare budskaber til danskerne om, at det stadigvæk er sikkert at gå ud og spise og bo på hotel.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Manglende Airbnb-evaluering skaber frustration i branchen
22-12-2024
-
Dagrofa overtager Den Danske Spiseguide
22-12-2024
-
Nyt luksushotel på vej i Næstved skaber debat
22-12-2024
-
Unge ejere genopliver historisk badehotel på Langeland
22-12-2024
-
Historisk vandrehjem moderniseres med stor donation
22-12-2024
-
Forbrugertillid når årets bund
22-12-2024
-
Lindner Hotels søger løsning efter konkursbegæring
22-12-2024