Mens nogle erhverv har kunnet lægge krisen bag sig eller endda slet ikke har været berørt af Coronakrisen, så er store dele af hotelerhvervet stadig hårdt ramt af krisens konsekvenser. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af hotelovernatninger i første halvår af 2021 endda ligger under katastrofeåret i 2020.
2,9 mio. gange har hotelgæster lagt hovedet på puden på danske hoteller fra januar til og med slutningen af juni, og det er et fald på 12 pct. sammenlignet med 2020. Sammenholder man tallene med før-krise-niveauet fra 2019, så er der tale om et fald på 62 pct.
Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i HORESTA, mener, at tallene taler deres tydelige sprog, og at de er et udtryk for, at det særligt er ét erhverv i Danmark, som har været hårdest ramt af krisen, og at udfasningen af kompensationsordningerne dermed finder sted alt for tidligt.
”I år har seksdagesreglen været væk, og vaccineudrulningen har taget fart både nationalt og internationalt. Faktum er dog, at sammenligner tallene med første halvår inden krisen, så mangler vi 2,7 mio. udenlandske overnatninger på hotellerne,” siger Annette Hyldebrandt, og fortsætter:
”Denne sommer har der igen været store regionale forskelle. Den har været god for mange overnatningsvirksomheder langs kysterne, mens de hårdest ramte virksomheder er dem, hvor antallet af udenlandske gæster traditionelt har været højest – nemlig i København og de øvrige større byer i landet.”
HORESTA kritiserer samtidig, at mulighederne for kompensation forsvinder fra udgangen af næste måned.
”Denne beslutning er meget uforståeligt, når der stadigvæk er store dele af erhvervet, som kæmper med krisens konsekvenser. Fra dansk side bør man derfor gøre brug af EU's muligheder for at forlænge kompensationsordningerne. Ellers vil det få enorme konsekvenser for hotelerhvervet,” mener Annette Hyldebrandt, som ligeledes minder om, at det politisk er blevet lovet, at de dele af erhvervet, som er hårdest ramt af Coronakrisen, også får den fornødne hjælp til at komme på fode igen.
Løsningen tager tid
Turismen på tværs af landegrænser i EU er så småt kommet i gang over sommeren, men HORESTA kritiserer den sene udmelding fra unionen og de danske myndigheder, og Annette Hyldebrandt savner svar på afvikling af isolationskrav og indrejserestriktioner fra lande uden for kontinentet.
”Grænserestriktioner er en katastrofe for et erhverv, der lever af at bringe folk sammen. Er man vaccineret med en godkendt vaccine, så skal man selvfølgelig kunne komme til Danmark uden uigennemskuelige krav om karantæne og tests. Vi ved, at både erhvervsarrangementer og ferierejsende søger andre steder hen, når reglerne bliver for bureaukratiske og for svære at gennemskue, og vi har i allerhøjeste grad brug for alle de gæster og events, som turisme- og oplevelseserhvervet kan komme i nærheden af,” siger Annette Hyldebrandt.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
HORESTA: Høje omkostninger og mangel på arbejdskraft vil præge 2025
02-01-2025
-
Turistbranchen i rundbordssamtale med regeringen
02-01-2025
-
Nye flagregler er trådt i kraft
02-01-2025
-
Catering hitter: Nytårsmaden kommer i stigende grad udefra
02-01-2025
-
Minister i nytårsartikel: Turismen skal udvikles og udvides
02-01-2025
-
Hilton planlægger 500 nye luksushoteller globalt
02-01-2025
-
Vesterhavet tiltrækker rekordmange internationale turister
02-01-2025
-
Scandic lukker landechef-stilling i Danmark
02-01-2025