Et dealsite har betalt en bøde på 120.000 kroner i marts 2020, og to andre er i juli 2020 blevet politianmeldt for at have markedsført forskellige hotel- og kroophold til en pris uden samtidig at oplyse tydeligt om diverse pristillæg, som for eksempel ”miljøtillæg”, sæsontillæg og weekendtillæg. Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

I nogle af tilbuddene var det slet ikke muligt at få opholdene til den pris, forbrugerne først blev præsenteret for, fordi der alle ugens dage kom forskellige tillæg oven i prisen. I andre tilbud var der sæson- eller dagsafhængige tillæg, alt efter hvornår man bestilte opholdet til.

”Vi får jævnligt spørgsmål fra vores medlemmer til portalernes tillæg, og de givne sager viser tydeligt, at man som udbyder skal oplyse klart og tydeligt omkring eventuelle tillæg allerede tidligt i købsprocessen, samt at tillæg ikke må være vildledende," siger Kaare Friis Petersen, erhvervsjuridisk chef i HORESTA.

I den pågældende sag, var der også tilbud på ophold, hvor der stod ”pris fra...”, som dog kun gjaldt, hvis man for eksempel ankom på en søndag, fordi der blev opkrævet et ”miljøtillæg” ugens øvrige 6 dage. Fra-prisen måtte derfor antages at ville være irrelevant for langt de fleste forbrugere.

At der kunne komme diverse tillæg oveni prisen afhængig af ugedage og sæson for opholdet, blev kun oplyst med småt uden at stå i tilknytning til prisen.

Desuden var betegnelsen ”miljøtillæg” vildledende. Det kunne give forbrugerne det indtryk, at der var tale om et lovbestemt gebyr, som forbrugerne var forpligtede til at betale. Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse var tillægget heller ikke begrundet i særlige miljømæssige hensyn.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Et miljøtillæg skal naturligvis være begrundet i miljømæssige forhold. Eventuelle pristillæg skal oplyses tydeligt i tilknytning til prisen, så forbrugerne kan stole på de tilbud, som der reklameres med. Det er også vigtigt, at konkurrencen om kunderne sker på lovligt grundlag.”

20240521 DSC09919
Erhvervsjuridisk chef
Kaare Friis Petersen

Farvel til 1000-kronesedlen: Sidste chance nærmer sig

Nationalbanken har sat dato på farvel til landets største pengeseddel. Fra 31. maj mister 1000-kronesedlen sin gyldighed. Hoteller, restauranter og andre aktører i turismeerhvervet bør nu tage deres forholdsregler.

Log ind