Fra næste uge åbner Danmark grænsen til Norge, Tyskland og Island. Men kun på klem. For regeringens grænseåbning bliver knyttet til krav om, at turisterne skal forevise seks bookede overnatninger uden for København og Frederiksberg.

Disse krav lever få hotelgæster op til, og det rammer hele turisme- og oplevelseserhvervet.

Uden for København svarer 30 pct. af restauranterne, at de har mistet minimum 60 pct. af omsætningen, og for hotellerne uden for hovedstaden er det flere end halvdelen, der oplever så stort et omsætningsfald. Det viser HORESTAs nyeste medlemsanalyse.

”Uden for København er det hele 34 pct. af hotelovernatningerne, der foretages af udlændinge i sommermånederne, og der er ingen tvivl om, at både hoteller og restauranter ville have gavn af en bredere grænseåbning. Mange står på tærsklen til deres højsæson, og danskerne kan ikke alene dække det omsætningstab, som de manglende udlændige efterlader over sommeren,” siger HORESTAs cheføkonom, Jonas Kjær.

Næsten halvdelen af provinshotellerne begrunder den lille eller fraværende positive effekt af grænseåbningen med kravet om, at turisterne skal forevise seks bookede overnatninger.

”Den typiske udenlandske feriegæst i Danmark er i Danmark 2,2 overnatninger, og restriktionerne afskærer således en stor del af erhvervets kundegrundlag. Hertil kommer, at der kun er tale om gæster fra tre lande,” tilføjer Jonas Kjær.

Udlændinge udgør den største andel af gæsterne på Københavns hoteller, men i HORESTAs undersøgelse er der også flere provinshoteller, der angiver, at udlændinge sidste år stod for over halvdelen af deres sommergæster.

Læs også historien: Ny analyse: Københavnerhoteller lider under restriktiv grænseåbning

Medlemmer har adgang til den fulde undersøgelse her.

20240604 DSC00454
Cheføkonom
Jonas Kjær

Log ind