Fra 2016 til 2018 er resultatet før skat er faldet med 2,0 procentpoint hos det typiske hotel i Danmark, således at overskuddet ender med et plus på 3,3 pct. af omsætningen. Sådan lyder det i HORESTAs nye brancheanalyse, Hotel Market Report 2018/2019, der ser nærmere på det danske hotelerhverv.

Der er dog store forskelle på, hvordan de enkelte segmenter klarer sig i branchen.

Bedst står det til hos garnihotellerne i København (hoteller der kun serverer morgenmad i restauranten). Her lød overskuddet på hele 14,5 pct. af omsætningen, og det er næsten det dobbelte af den kategori, som præsterer næstbedst i analysen - garnihoteller i provinsen (+7,8 pct.).

”De københavnske garnihoteller er kendetegnet ved, at det er overnatningen, som er kerneproduktet, og det formår de at gøre en god forretning ud af. Det skyldes blandt andet, at denne type hoteller i København er særdeles velegnede til de mange feriegæster, som søger et overnatningssted med central placering. Virksomhederne har nydt godt af hovedstadens generelle overnatningsvækst, og så har segmentet formået at investere i produktet og at følge med udviklingen i gæsternes behov”, udtaler Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA.

Fra 2016 til 2018 har det typiske garnihotel i København oplevet en vækst på 2,4 pct., så den gennemsnitlige årlige omsætning nu lyder på 33,2 mio. kr. Det er på trods af, at virksomhederne i denne kategori faktisk har oplevet et lille fald i belægning på 1,3 procentpoint.

På trods af analysens førsteplads er bundlinjen blandt garnihotellerne i København faldet væsentligt sammenlignet med sidste gang, HORESTA foretog analysen. Her lød overskuddet nemlig på hele 22,9 pct. af omsætningen. Det er især de øgede udgifter til husleje, der trækker indtjeningen ned sammenlignet med 2016-niveauet. Stigningen i huslejeniveauet kan forklares ved, at mange enten har gennemført eller er i gang med større renoveringer. Dertil kommer, at nogle er overgået fra at eje til at leje deres bygning.

Om analysen

Hotel Market Report 2018/2019 bygger på detaljerede regnskaber og baggrundsoplysninger indhentet direkte hos de 215 deltagende hoteller. Det er det højeste antal deltagere siden HORESTA påbegyndte analyser af hotellernes økonomi i 1993. Deltagerne i analysen repræsenterer samlet en omsætning på 7,2 mia. kr., og dermed står de for 47,9 pct. af den danske hotelomsætning i 2018.

Analysen indeholder nøgletal for omsætning, omkostninger og indtjening i syv hotelkategorier inddelt efter hotellernes størrelse, type og beliggenhed. Derudover indeholder analysen to temaafsnit om husleje og kommissioner.

Hotel Market Report 2018/2019 kan bestilles her. Du er også meget velkommen til at kontakte HORESTA Viden & Udvikling på [email protected].

20240604 DSC00454
Cheføkonom
Jonas Kjær

Dansk rejsegruppe får 11. hotel i Østrig

SkiGroup med Højmark Rejser har fået driften af firestjernet hotel i Tyrol. Dermed har gruppen 11 hoteller i Østrig, hvoraf man ejer seks. Der kigges som noget nyt også efter hoteller i andre lande.

Log ind