Gennem det seneste år har HORESTA indhentet bidrag fra medlemsvirksomhederne til branchens nye overenskomst. En aftale, som omfatter landets hoteller, restauranter, kantiner, cafeer, attraktioner m.v.
Aftalen vedrører i alt 65.000 ansatte.
Mandag var topforhandlerne adm. direktør Katia K. Østergaard, HORESTA og gruppeformand i 3F, Tina Møller Madsen, i interview på TV2 Business.
Her understregede Katia K. Østergaard betydningen af at sikre en stærk konkurrencekraft for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, der er et af Danmarks største eksporterhverv.
”Vi er hver eneste dag i konkurrence med hele verden om at tiltrække turister. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi kan fortsætte med at have en stærk konkurrencekraft. Det kræver en ansvarlig lønudvikling, og ikke mindst mulighed for en større fleksibilitet i tilrettelæggelse af arbejdet, så det passer til driften i virksomhederne i branchen.”
Fælles ansvar
I interviewet fortalte Tina Møller Madsen, at langt de fleste ønsker fra 3F’s medlemmer handler om kroner og øre.
TV2/Business spurgte også ind til udenlandsk arbejdskraft. Her svarede Tina Møller Madsen, at det afgørende for 3F ikke er, hvilken etnicitet medarbejderne har, men at de får fuld tid - eller tæt på fuld tid.
TV2/Business spurgte Katia K. Østergaard, om hun frygtede for erhvervets konkurrenceevne i de hårde forhandlinger med 3F.
Til det svarede hun:
”Det kan godt være, at 3F er benhårde, men det er vi også. Der hviler et meget stort ansvar på begge parter for at få en aftale, som er ansvarlig. Det er rigtig mange lønmodtagere, som vi forhandler for. Det er vores ansvar at sikre, at vi har tilstrækkelig med arbejdskraft i branchen, og at vi kan få vores virksomheder til at fungere så optimalt som muligt. Det er et fælles ansvar, vi har, så jeg håber og tror på, vi kan nå en rigtig fornuftig aftale sammen”.
HORESTA-medlemmer kan se hovedelementerne i forliget fra industriens område i dokumentet til højre.
Overenskomsten mellem parterne vil løbe indtil 2023.