I min nytårshilsen for et år siden, gav jeg et bud på, hvad der ville karakterisere 2020, men ingen kunne i deres vildeste fantasi have forestillet sig, hvad vores erhverv stod over for. I HORESTA er vi gået forrest i kampen for vores erhverv i et forsøg på at afbøde coronaens konsekvenser. Vi har måttet leve med restriktioner, som ikke altid har givet mening og til tider mere fremstod symbolske end retfærdige.

2020 bliver for de fleste et år, som vi gerne vil glemme, men det får vi næppe held med. Vi må i stedet tage ved lære. Året har stået i pandemiens tegn og den har sat dybe spor i både vores økonomi og forbrugernes adfærd. Vi har sagt farvel til betroede medarbejdere, der har bidraget til den positive udvikling, som ellers har kendetegnet det sidste årti i det danske oplevelseserhverv.

Flere vacciner er på vej, men krisen er ikke forbi. Faktisk er den måske lige netop nu på sit værste stadie for vores erhverv. Vi er pressede på økonomien og likviditeten efter snart et år med kaoshåndtering og forretningsgrundlaget er for de fleste indskrænket gevaldigt af tvangslukninger og restriktioner, samtidig med at myndighederne beder vores gæster om at blive hjemme.

Meget er ude af vores hænder, men jeg vil benytte lejligheden til at anerkende erhvervet for omstillingsparathed gennem året samt viljen, handlekraften og evnen til at gøre alt for at skabe rammerne om sikre gæsteoplevelser.

Politiske tovtrækkerier

I HORESTA har vi i dette forfærdelige år arbejdet for at sikre bedst mulige vilkår gennem konstruktive løsningsforslag. Der er ingen politikere, der er i tvivl om HORESTAs holdninger og vores medietryk har været stærkt. Det betyder dog ikke, at ønskelisten er tom, og vi fortsætter kampen.

Vi står nu foran 2021 og forhåbentlig bliver det et år, hvor vi kan samle nogle af stumperne op og genvinde noget af den optimisme og energi, som vores erhverv er karakteriseret ved.

Vi ved, at mange virksomheder skubber store regninger foran sig og i HORESTA kæmper vi for nye løsninger, så virksomhedernes udskudte regninger til det offentlige ikke skal betyde undergangen for forretningen. 

Vores erhverv har brug for hjælp indtil fuld genåbning igen er mulig. Vi håber på positive effekter af vaccinen koblet med hurtigtest og mere intelligente restriktioner. Der er ligeledes til sin tid brug for en plan for udfasning af restriktionerne, som giver virksomhederne mulighed for at planlægge driften i langt højere grad, end det har været tilfældet i 2020.

Den næste normal

Der er ingen tvivl om, at 2020 har ændret mange ting i vores og tilknyttede erhverv, men menneskers behov for at opleve nye steder og kulturer samt for at mødes med andre består. Vi ved, at mange higer efter det produkt, som vi tilbyder, og vi er klar, når sygdommen og restriktionerne igen tillader aktivitet i et større omfang.

Til slut vil jeg gerne sende en stor tak til medarbejderne i HORESTA for deres dedikerede indsats og store engagement det forgangne år. Også tak til medlemmerne for deres bidrag og loyale opbakning.

Det er vigtigere end nogensinde, at vi står sammen og danner fælles front for erhvervets interesser.

Jeg ser frem til et lysere 2021 og et fortsat godt samarbejde. 

Jens Zimmer Christensen

Formand HORESTA

HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt

Danskernes opbakning til turismen er faldet fra 78 pct. i 2023 til 74 pct. i 2024. HORESTA ser det som en udfordring, men understreger, at tre ud af fire fortsat er positive.

Konkursramt hotel solgt på tvangsauktion

I løbet af et år gik stedet konkurs to gange. Nu har et investeringsfirma købt et sjællandsk badehotel på tvangsauktion, og man ønsker at finde nogen til at drive stedet.

Log ind