38,2 milliarder kroner.

Så meget kommer danske hoteller, restauranter, attraktioner, forretninger, sommerhusudlejere, taxiselskaber og mange andre steder til at mangle i omsætning fra internationale turister fra april til september sidste år, hvis Danmarks grænser fortsætter med at være lukkede.

Det viser en opgørelse lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og VisitDenmark.

”Ingen ved, hvornår grænserne åbner igen, men selv når de gør det, vil der stadig gå lang tid, hvor niveauet for udenlandsk turisme må forventes at blive meget lavt. Og selv når de danske grænser åbnes er vi jo stadig helt afhængige af den øvrige verdens åbning af deres grænser og rejseanbefalinger. Det er en meget alvorlig trussel mod hele turisme- og oplevelsessektoren. Dertil kan man så lægge, at det indenlandske forbrug i forvejen er presset helt i bund”, siger HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard.

Hvis danskerne skal kompensere for tabet af omsætningen fra de udenlandske turister, svarer det til, at alle danskere skal bruge kr. 6.700 mere, end vi plejer. Hertil kommer efterslæbet af hele det indenlandske forbrug, som gennem måneder har været på laveste blus.

”Der er et enormt behov for, at politikerne bidrager med nye redskaber, som kan understøtte, at vi hurtigt får gang i omsætningen igen i vores erhverv, og at danskerne – såvel borgerne som virksomhederne – besøger vores forretninger så meget de overhovedet kan. Jo flere gæster, des flere arbejdspladser kan vi redde og genskabe”, siger HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard.

HORESTA har derfor fremlagt et forslag til en ”Genopretningspakke for dansk turisme- og oplevelsesøkonomi”, med fem overordnede indsatsområder:

  • De nuværende hjælpepakker skal udvides og forlænges for virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet
  • Virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet skal fritages for betaling af afgifter som energiafgifter og ejendomsskatter i 2020 og 2021
  • Der skal i 2020 og 2021 indføres et Besøgsfradrag for 2020 og 2021 på kr. 18.700 pr. person for ydelser købt inden for turisme -og oplevelsesøkonomien i Danmark, herunder restauranter, caféer, natteliv, campingpladser, vandrehjem, hoteller, attraktioner, forlystelsesparker, teatre, koncertsteder m.v.
  • Virksomheder skal i samme periode ydes fuldt fradrag for køb af overnatning, restaurantbesøg, bespisning, møder, kurser, sociale arrangementer m.v.
  • Momsen på overnatninger og bespisning (F&B) skal nedsættes til samme niveau som vores nabolande i hvert fald frem til udgangen af 2022.
  • De offentlige bevillinger (stat og kommuner) til markedsføring af turisme- og oplevelseserhvervet skal tredobles for 2020 og 2021.

Derudover indeholder Genopretningspakken også forslag om skærpelse af reglerne for privat korttidsudlejning af værelser, f.eks. via platforme som Airbnb, nedsættelse af en Turisme Taskforce samt en række forslag målrettet kommunerne. HORESTA relancerer endvidere kampagnen ”Book direkte” som opfordrer borgere og virksomheder til at booke deres ophold og restaurantbesøg direkte hos udbyderen, fremfor via bookingplatforme som virksomhederne skal afregne store kommissioner til.

”De nuværende hjælpepakker sikrer, at hånden bliver holdt under et erhverv på omkostningssiden, her og nu. Men hvis vi skal undgå tusindvis af virksomhedslukninger og sikre de over 130.000 arbejdspladser i vores branche, bliver der brug for en række ekstraordinære tiltag, som kan understøtte toplinien således, at vi igen har en omsætning, som kan sikre et bæredygtigt erhverv med over 130.000 arbejdspladser”, siger Katia K. Østergaard.

HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt

Danskernes opbakning til turismen er faldet fra 78 pct. i 2023 til 74 pct. i 2024. HORESTA ser det som en udfordring, men understreger, at tre ud af fire fortsat er positive.

Log ind