Efter flere timers forhandlinger besluttede Folketingets partier ud på natten at åbne en række af de såkaldte liberale erhverv som for eksempel massører, tatovører, frisører, tandlæger og fysioterapeuter. Også domstolene kan nu åbne igen. Samtidig besluttede partierne, at restauranter, cafeer, diskoteker, kasinoer og barer i første omgang ikke får fremrykket deres åbning.
HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard, kommenterede her til morgen på aftalen i både Radioavisen, på TV2/News og på DR TV.
”Der er ikke noget vi hellere vil end at genåbne, det siger sig selv. Det koster hver eneste uge branchen over 1 mia. i omsætning. Når det er sagt er det helt afgørende for en genåbning, at det kan anbefales af myndighederne ud fra en sundhedsfaglig vurdering, så danskerne føler sig trygge ved at gå ud. Samtidig skal det kunne ske under afstands- og forsamlingsbetingelser, som giver os en reel mulighed for at drive forretning på et økonomisk forsvarligt grundlag”, siger Katia K. Østergaard.
Hun understregede samtidig, at det er afgørende få bekræftet, at hjælpepakkerne forlænges og justeres i takt med, at man gradvist åbner op for erhvervet igen, ligesom det er afgørende, at branchen – og branchens kunder - kan få klarhed over hvad der er tilladt, og hvad der ikke er tilladt.
(artiklen fortsætter under billedet)
Gradvis genåbning
HORESTA har udtrykt forståelse for beslutningen om fortsat åbningsforbud, fordi den bygger på en klar anbefaling fra Statens Serum Institut, der i et notat har skrevet, at ”det på nuværende tidspunkt ikke kan anbefales ud fra en sundhedsfaglig vurdering at gå så langt som til at åbne for café- og restaurationslivet samt højskoler, efterskoler og den del af fritidslivet, der er baseret på større fællesskaber, hvor mennesker kommer i tæt kontakt”.
”Når det er sagt, er der en række steder, hvor det efter vores opfattelse giver mening at foretage yderligere åbning allerede nu, på samme måde som take away jo er en undtagelse til lukkeforbuddet. Det drejer sig f.eks. om mulighed for udeservering samt hotellers mulighed for at bespise de få overnattende gæster, de måtte have, i deres restauranter med afstand, frem for at gæsterne skal spise på deres værelser. Vi ser nu frem til en fortsat tæt sektordialog med regeringen om, hvordan branchen kan genåbnes og på hvilke vilkår”, siger Katia K. Østergaard.
Medejer af The Standard i København, Merete Holst, deltog også på DR TV, og hun bakkede også op om beslutningen.
”Der er ikke noget, vi hellere vil end komme i gang. Men det er klart, at det er nødt til at foregå i et tempo, som er sundhedsmæssigt forsvarligt”.
Hun understregede samtidig, at det skal give mening at åbne.
”Hvor mange gæster må vi have pr. kvadratmeter? Hvis vi i en restaurant med plads til 80-100 mennesker kun må sætte ti ind, så giver det ingen mening at holde åbent. Det bliver ikke hyggeligt, det bliver ikke rart, et bliver ikke en god oplevelse. Det er afgørende, at vi har trygge gæster, og at de får en god oplevelse”, sagde hun.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Norsk hotelmilliardær omdøber kendt hotelkæde
14-01-2025
-
Flere stillinger forsvinder fra positivlisten
14-01-2025
-
Verdensturismen boomer igen med stærk vækst i nye regioner
14-01-2025
-
HORESTA: Turismens glas er trekvart fyldt
14-01-2025
-
300.000 ansøgninger til Joe & The Juice: AI erstatter traditionelle jobansøgninger
14-01-2025
-
AI skaber nye muligheder for turismebranchen
14-01-2025
-
Andelsdiskotek kan blive samlingspunkt for Vordingborgs unge
14-01-2025