Af Katia K. Østergaard, adm. direktør i HORESTA
Det kræver noget helt specielt at komme til tops. Det gælder i erhvervslivet, indenfor sporten og i den grad i gastronomiens verden. For selvom man er født med et kæmpe talent, så skal det udvikles, udfoldes og udfordres i de optimale rammer.
I Danmark vokser kategorien af toprestauranter og mesterkokke år for år. Det sker, når erhvervet indfrier sit potentiale via et enestående samarbejde og kvalificeret sparring kokkene imellem. Dette fællesskab på tværs af restauranterhvervet har løftet de dygtigste danske køkkenchefer til at være i verdensklasse.
Men den position må ikke tages for givet. Det er ikke en selvfølgelighed, at den næste René Redzepi, Rasmus Kofoed eller Kenneth Toft-Hansen lige nu er på vej op gennem rækkerne i de danske restaurantkøkkener.
Én guldalder efterfølges ikke nødvendigvis af den næste. Det kræver talentudvikling og hårdt arbejde.
Derfor er dagens lancering af Gastro 2025 vigtigt. Regeringen har med et ambitiøst initiativ sat sig for at skabe de bedste rammerne for, at Danmark kan bevare positionen som gastronomisk stormagt i fremtiden. Frem mod 2022 er der øremærket næsten 50 mio. kr. til blandt andet et gastronomisk akademi og til at udvikle landets dygtigste madhåndværkere gennem inspiration fra ind- og udland.
I dag er det kokkenes fortjeneste, at dansk gastronomi prises over hele verden. Med denne investering understøtter regeringen ambitionen om, at de gode madoplevelser bliver endnu mere udbredte i hele landet, og at madens talenter udvikles under de optimale forudsætninger.
Og selvom det kan virke elitært, så er det rigtigt set at investere i toppen. Herfra vil de gode ideer uden tvivl forplante sig til hele Danmarks restaurantscene, som vi har set det ske gennem de seneste 10 år.
Et godt eksempel er den danske satsning på Bocuse d’Or. En konkurrence, som har åbnet øjnene for rigtig mange danskere om, at vi har en unik position i gastronomien. Ingen havde tidligere forestillet sig, at Danmark kunne vinde verdens mest prestigefyldte konkurrence – og da slet ikke i Frankrig! Eller at Danmark skulle opnå at have verdens bedste restaurant, Noma, gennem 4 år. Effekterne heraf har været uvurderlige for Danmark.
Om den næste danske indehaver af titlen som verdens bedste kok eller den næste danske køkkenchef på en trestjernet Michelin-restaurant kommer fra Tønder eller Thy, Blåvand eller Bornholm, ved vi ikke. Men vi ved, at det rigtige talent med Gastro 2025 får bedre forudsætninger for at nå sit mål - og at fremtiden for dansk gastronomi og Danmark er styrket.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Danskerne prioriterer oplevelser over materielle køb
30-10-2024
-
Beskæftigelsen i hotel- og restaurationsbranchen når rekordniveau
30-10-2024
-
Danskerne ser positivt på turismens effekt lokalt
30-10-2024
-
Hotelinvestorer peger på London og Paris som topdestinationer
30-10-2024
-
Tivoli opnår historisk høj sommersæsonomsætning
30-10-2024
-
Rekom ændrer kurs: Fokus på drift fremfor vækst
30-10-2024
-
HORESTA: Kommunale autocamperpladser presser campingbranchen
30-10-2024