(Se videoer fra Årets Kok og Årets Tjener i bunden af teksten)

Lørdag var der gang gryderne, og kreativiteten var i højsædet, da ti dygtige kokkefinalister kæmpede om titlen som Årets Kok i Messecenter Herning.

Deltagerne skulle kreere en menu bestående af forret, hovedret og dessert ud fra en råvarekasse, som de fik oplyst indholdet af dagen før konkurrencerne. Til denne opgave havde de 6 timer og 25 minutter.

Denne udfordring løste Kristoffer Ringsing bedst af alle, og han kan derfor kalde sig Årets Kok 2019. Med guldmedaljen følger en præmiecheck på 40.000 kr.

Kristoffer er 26 år. Han blev udlært i 2014, og han blev sidste år nummer tre i konkurrencen. I år var han på forhånd udråbt som favorit, og han lykkedes med at håndtere forventningspresset.

Til daglig slår Kristoffer Ringsing slår sine folder på Restaurant B-spis, som snart slår dørene op i Næstved.

Sølvmedaljen gik for andet år i træk til Marc Foged Stockmarr fra God Smag i Hellerup nord for København, mens Michael Tønner Stokholm fra Nordisk Spisehus i Aarhus fik bronze.

Jyde løb med tjenerguldet

Samtidig med Årets Kok dystede fem af landets dygtigste tjenere om titlen som Årets Tjener. Her lykkedes det for Karina Grand Kannegaard fra Restaurant Ti Trin Ned at hente guldet hjem til Fredericia. Karina er 30 år gammel og er udlært i 2010.

Det var andet år i træk, hun var i finalen. Sidste år tog hun hjem med en sølvmedalje.

Med sejren følger der ligesom i kokkenes konkurrence en check på 40.000 kr.

Sølvmedaljen gik til Kristine Slott Olsen fra Restaurant Formel B i København, mens en anden københavner, Nicolai Martens fra Restaurant Kong Hans Kælder fik bronze.

Deltagerne i Årets Tjener-konkurrencen skulle blandt andet vise deres evner i fagets mange discipliner, og så skulle de også producere en juice, der erstattede et glas vin til en af retterne.

Det var 28. gang, at Årets Kok blev afviklet, og 14. gang at Danmarks bedste tjener blev kåret.

Det er HORESTA og 3F, der står bag de to konkurrencer.

 

Årets vindermenu fra Kristoffer Ringsing

Forret:
Porcheret torsk med østers på fennikel og porrekompot
Glaseret rødbede med frisk peberrod og dild
Vinaigrette med æble, persille og dild
Pakke med røget torskerognscreme
Glaseret selleri med røget torskerogn, æble puré og ristede nødder

Hovedret:
Kalvehøjreb stegt på ben
Glaseret soufflé fars med svampe
Stegte løg fyldt med løgkompot og sprød kartoffel
Ragout med brisler, løg og svampe
Glaseret jordskok med citrontimian
Syrlig kartoffelkompot med persille og creme fraiche

Dessert:
Glaseret pandekage fylde med æblekompot tilsmagt med æblevin
Flødeparfait smagt til med citrus
Karamelmousse, æblesorbet, æbleterrin, citron creme
Ristede nødder, marengs og bagt æble puré

 

Årets Kok 2019

  1. Kristoffer Ringsing, Restaurant B-spis, Næstved
  2. Marc Foged Stockmarr, God Smag, Hellerup
  3. Michael Tønner Stokholm, Nordisk Spisehus, Aarhus

Årets Tjener 2019

  1. Karina Grand Kannegaard fra Restaurant Ti Trin Ned, Fredericia
  2. Kristine Slott Olsen, Restaurant Formel B, København
  3. Nicolai Martens fra Restaurant Kong Hans Kælder, København

Log ind