Når turister leder efter en Airbnb-bolig i Danmark, er der større og større sandsynlighed for, at de booker vest for Valby bakke. Det viser nye tal fra VisitDenmark, som netop har offentliggjort en ny overnatningsstatistik for platformstjenesten.

Som tidligere omtalt viser analysen, at der har været en vækst i antallet Airbnb-udlejninger i Danmark på 16 procent eller 140.000 overnatninger fra 2017 til 2018.

Det nye ved udviklingen er, at kun 12.000 af de 140.000 nye overnatninger var på københavnske hovedpuder. Mens hovedstaden voksede med 2 procent, var der en stigning i provinsen på 33 procent. I området uden for de fire største byer var væksten endda på 38 procent.

”Tendensen er klar og entydig. Airbnb er ikke længere kun et København-fænomen, og den private udlejning har nu også taget fart i resten af landet. Det betyder en helt ny konkurrencesituation mellem Airbnb og den etablerede overnatningsbranche”, siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i HORESTA.

Mens hotelbranchen i hovedstaden har oplevet et boom i antallet af overnatninger og har opnået rekordomsætning over de seneste 5-7 år, er udviklingen gået mere trægt i store dele af provinsen.

”Det betyder, at de små og mellemstore virksomheder uden for de store provinsbyer nu kommer under et forstærket pres. De har ganske enkelt ikke den samme modstandskraft som hotellerne i de større byer”, siger Kirsten Munch.

Som bekendt er der i øjeblikket en lovpakke på vej gennem Folketinget, som skal sikre en regulering af hele området for korttidsudlejning til turister. Den nye lovgivning medfører et såkaldt loft over antallet af årlige udlejningsdage, nye fradragsregler og skærpet kontrol af udlejningen. HORESTA har dog kritiseret lovpakken for at være uigennemtænkt og uden reel virkning. Blandt andet vil det blive mere end svært at kontrollere, om antallet af udlejningsdage bliver overholdt. Det er netop kun hele boliger, som bliver omfattet af reglerne om det såkaldte udlejningsloft. Udlejning af enkeltværelser forbliver ureguleret, og private kan således udleje værelser præcis som hoteller i dag udlejer værelser.

”Det bekymrer os i særlig grad, når det gælder konkurrencesituationen i provinsen. Hvis den private udlejning får samme omfang i provinsen, som vi har set i vores største byer, så kommer det til at koste lokale arbejdspladser”, siger Kirsten Munch.

HORESTA er i øjeblikket i dialog med ordførerne på området i håb om at få ændret på lovforslaget, som vil fritage enkeltværelser fra udlejningsloftet.

”Vi håber, at de vil lytte til os og ændre på lovforslaget. Det handler i bund og grund om, at hoteller, kroer og vandrehjem skaber arbejdspladser og sikrer skatteindtægter til vores fælles velfærd. Mens private på helt andre konkurrencevilkår kan tjene betydelige summer med en urimelig lav beskatning på at udleje hele eller dele af deres private boliger uden på samme måde at bidrage til vækst og jobskabelse”, siger Kirsten Munch.

Log ind