Horesta

 

Nyheder

Minister anerkender turismens flaskehalse

Branchenyt12. feb 2018

Der er brug for en akut indsats for at skaffe mere arbejdskraft til hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Sådan lød meldingen fra Turismens Vækstråds medlemmer, da beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fredag mødtes med rådet på Nimb Hotel i Tivoli.

Regeringen har gennemført en række initiativer for at øge arbejdsudbuddet. Blandt andet nye regler, som skal gøre det mere økonomisk attraktivt for ledige danskere at tage et arbejde. Omvendt er det blevet sværere at tiltrække arbejdskraft fra landene uden for EU, fordi et flertal i Folketinget har forhøjet krav til årsindkomst. Tidligere skulle en medarbejder fra et ikke-EU-land tjene 375.000 kroner om året for at få en arbejdstilladelse. Dette er nu hævet til 425.000 kroner.

Troels Lund Poulsen gjorde det klart, at regeringen ser med den største alvor på de flaskehalse, der er opstået på arbejdsmarkedet, og han understregede, at man arbejder målrettet på at minimere dem. Både hvad angår tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft, styrkelse af de erhvervsfaglige uddannelser og at få flyttet flere fra passiv forsørgelse til aktiv beskæftigelse.

Hotel-, restaurant- og turisterhvervet er et af de erhverv, hvor problemerne lige nu er størst, og hvor væksten bliver sat i stå på grund af for få hænder. En undersøgelse fra Danmarks Statistik viste for nylig, at 13 procent af hotellerne oplever produktionsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft. For to år siden var antallet 3 procent. I restauranterhvervet er situationen endnu værre. Her har 29 procent måttet skrue ned for blusset på grund af for få hænder. For to år siden var det 8 procent, som stod i den situation.

Turismens Vækstråd er etableret af HORESTA og består af topchefer fra erhvervet og fra virksomheder, der er relateret til erhvervet. Vækstrådet fungerer som en tænketank, der identificerer og udvikler nye ideer, mål og løsninger, samt sætter en politisk dagsorden på erhvervets rammevilkår.

 

Kommentarer