Horesta

 

Nyheder

Nye tal afslører store udfordringer for hoteller og restauranter

Branchenyt05. jan 2018

Problemerne med mangel på arbejdskraft i hotel- og restauranterhvervet bliver ved med at vokse.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort torsdag.

I hotelerhvervet siger 13 procent af virksomhederne nu, at manglen på arbejdskraft blandt andet tvinger dem til at sige nej tak til ordrer. For et år siden var det seks procent af virksomhederne, der stod i denne situation og for to år siden tre procent.

I restauranterhvervet er problemerne endnu større. Her siger 29 procent af virksomhederne, at manglen på arbejdskraft lægger en dæmper på væksten. For et år siden var det 14 procent af virksomhederne, der havde udfordringer, og året før otte procent.

Opgørelserne fra Danmarks Statistik bliver hvert år lavet i december.

”Det er dybt bekymrende, at problemerne med mangel på arbejdskraft stiger så eksplosivt. Hotel- og restauranterhvervet er et af de største væksterhverv siden finanskrisen. Men vi kunne have skabt endnu mere vækst, hvis vi havde fuld adgang til kvalificeret arbejdskraft”, siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i HORESTA.

Hun appellerer til politikerne på Christiansborg om at sætte ind med initiativer hurtigst muligt.

”På kort sigt skal vi have lettere adgang til at hente udenlandsk arbejdskraft hertil, og vi skal have flere danskere flyttet fra passiv forsørgelse til aktiv beskæftigelse. På længere sigt er der brug for, at langt flere vælger at tage en erhvervsfaglig uddannelse, og derfor skal der gøres en massiv indsats for at få flere unge til at søge i den retning”, siger hun.

Hotel- og restauranterhvervet er langt fra det eneste erhverv, som er påvirket af mangel på arbejdskraft. Tallene fra Danmarks Statistik viser, at 28 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen må begrænse deres produktion på grund for få hænder, og det samme gælder for 14 procent i servicebranchen.

 

 

Kommentarer