Horesta

 

Udenlandsk arbejdskraft

Tjener

Udenlandsk arbejdskraft

Det kan have store konsekvenser for en virksomhed, hvis reglerne om arbejdstilladelser for udenlandske medarbejdere ikke overholdes. Overtrædelse er strafbelagt med bøde, og bødeniveauet er ifølge den gældende praksis højt. Bøder på mellem 10.000 - 20.000 kr. pr. måned, man har haft en udlænding ulovligt ansat, er ikke ualmindelige. Desuden finder medierne stor interesse i af og til at afsløre virksomheder, som af den ene eller anden årsag er kommet i klemme i udlændingelovgivningen. Der er derfor god grund til som arbejdsgiver at være omhyggelig med at sikre sig, at medarbejdernes papirer er i orden.

Det er vigtigt at holde for øje, at selvom en medarbejder har et skattekort og/eller et sygesikringskort, betyder det ikke nødvendigvis, at medarbejderen har ret til at arbejde i Danmark.

Det er ikke alle udenlandske statsborgere, der skal have en arbejdstilladelse. EU- og EØS-borgere (herunder statsborgere fra de nordiske lande), samt borgere fra Schweiz er undtaget fra kravet om en arbejdstilladelse. Læs mere om de nationaliteter, der er undtaget under ”Hvilke nationaliteter”. Alle øvrige nationaliteter, også kaldet 3. lands statsborgere, skal have en opholds- og arbejdstilladelse.

Når man ansætter en udenlandsk medarbejder, skal man derfor først og fremmest undersøge medarbejderens nationalitet. Man skal insistere på, at medarbejderen dokumenterer nationaliteten ved at vise sit pas.

Herudover er det vigtigt at være opmærksom på, at selvom en medarbejder kan fremvise en opholds- og arbejdstilladelse, så er den ikke nødvendigvis gyldig for jobbet i den konkrete virksomhed. Læs mere om de forskellige typer af opholds-/arbejdstilladelser under ”Typer af arbejdstilladelser”.

Hvis en 3. lands statsborger ikke har en gældende arbejdstilladelse, skal der ansøges om og bevilges en sådan, før medarbejderen må begynde arbejdet. Du kan læse lidt om sagsgangen under ”Ansøgning om arbejdstilladelse”.

Udlændingemyndighedernes vejledning til arbejdsgivere kan du læse her.

Vi har lavet en kort huskeliste, som du kan printe til opslagstavlen. Find den her.

 

login  Få et login/password >Har du glemt dit password? >

Nyhedsbrev

Tilmeld dig HORESTAs nyhedsbrev og hold dig opdateret på branchenyt, lovgivning, arbejdsret, fødevarer og miljø
Tilmeld nyhedsbrev >